Пуснаха за публична продан складовата база на фирмата „САРС ГРУП и КО“ на Карловско шосе. Пловдивското дружеството, което търгува с почистващи препарати, се прочу покрай един от съдружниците си – бизнесмена Ахмет Куртулду. Голяма част от имотите му са изложени на риск поради множеството заеми, в които е затънал и не покрива, както и задълженията му към държавата, възлизащи на почти неизплатими суми.

Така дойде ред и на един от най-скъпоструващите му имоти – парцелът на бул. „Васил Левски“ 158. Там бяха извършени редица проверки на институциите за евентуални екологични престъпления.

Цената, от която започват залаганията за имота, е 3 653 760 лв. или 1 868 137 EUR. Земята е с площ 14 386 кв.м., а в нея има вече изградени няколко здания. Включени са хале с размер от 7030 кв.м. и още няколко малки постройки, като общо застоената площ е 7500кв.м..

Има обаче нещо по-любопитно. Обявата е публикувана в списъка на частния съдебен изпълнител Тодор Луков. Същият бе отказал да наложи запори за над 1 милион евро върху 19 поземлени имота в Кърджалийско, притежание на Ахмет Куртулду. Тогава банката, към която бизнесменът е длъжник, обжалва това пред съда, а тричленен състав на Окръжен съд-Пловдив излезе със становище, че е „абсолютно неясно“ (бел.ав. – цитат от съдебното решение) каква е причината съдебният изпълнител да действа така. В отговор на това Тодор Луков определи решението на съда като „нелогично“ и посочи пред TrafficNews, че отказът му да изпълни наложените възбрани и запори всъщност била несъразмерност. Иначе казано, кредиторът бил поискал от собственика на „Сарс Груп“ имоти на стойност в пъти по-голяма от борчовете му. 

Месец по-късно в обявите на съдебния изпълнител намираме имот на стойност, надхвърляща двойно тази на 19-е имота в Кърджалийско.

Прави впечатление още, че началната търгова цена на складовата база на Карловско шосе (по закон съставляваща 80% от стойността на имота) е 1,8 млн. лева. Самият Куртулду обаче посочва пред Окръжния съд, където е призован при споменатото дело, че има имот на дружеството „Сарс Груп и КО“ ООД на стойност по експертна оценка 15 613 900 евро.

Залаганията са активни до 20 март, като се очаква ден след това да бъде известен и новия собственик на обекта. Възможно е стойността, на която ще бъде откупен, да бъде драстично по-висока от обявената предвид добрата локация и значителните размери.

Припомняме, че във въпросния парцел се намира комин с компрометирана конструкция, от който в продължение на години незаконно се изгарят отпадъци. След като TrafficNews изнесе факти за това РИОСВ, РДНСК, полиция, прокуратура и следствена служба се заеха с проверки. Част от тях все още текат, а други станаха причина за глоби за „Сарс Груп“ в размер на хиляди левове. Въпреки протичащите проверки в имота на дружеството продължава да се изгарят отпадъци.

Ще има ли нов собственик земята на Карловско шосе и кой ще бъде той – TrafficNews ще проследи темата!

Междувременно повече от разкритията ни за скандалните нарушения на бизнесмена, вижте тук:

НАП с мощна ревизия на бизнесмена Кутрулду - трупал значителни разходи без да генерира приходПловдивският предприемач, известен с данъчните си измами, обжалва ревизионен акт пред съда

ЧСИ, вдигнал запори на задлъжнeлия бизнесмен Куртулду: Исканията на кредитора бяха прекомерниТодор Луков отрече да е действал немотивирано

Без ясна причина! ЧСИ вдигна запори за милиони евро на заборчлял пловдивски бизнесменСобственикът на "Сарс Груп" се разследва от прокуратурата и от години не изплаща борчовете си към банки, държава и частници

Следствената служба се зае с пловдивската фирма "САРС", проверявана за престъпно замърсяванеПредстои извършването на екологичка оценка