НАП търси близо 600 000лв. от пловдивския бизнесмен Ахмет Куртулду, който в продължение на година не плащал данъци и укривал доходи от милиони левове. Собственикът на "Сарс", чието име е свързано със серия данъчни злоупотреби, натрупани огромни заеми, длъжник на банки и частници, обжалва пред Административен съд в Пловдив поредното задължение.

Сагата между Националната агенция на приходите и Куртулду започва отдавна и се точи с години. През 2020 му е връчен ревизионен акт, издаден от началник сектор към териториалното поделение на НАП под тепетата. Актът е за извършване на ревизия на задълженията за данък върху годишната данъчна основа за периода от първия до последния ден на 2018 година. Малко по-късно е извършена ревизия и върху здравните осигуровки на Куртулду, който към онзи период е самоосигуряващо се лице.

В хода на проверката е установено, че бизнесменът не е регистриран по Закона за ДДС, не е подал годишна данъчна декларация. По време на проверката на приходните органи са били разпитани и други страни – служба по вписвания, Отдел „Местни данъци и такси“, банки, полицията и дружествата, в които Ахмет Куртулду е съдружник – Сарс Груп, „Черноморец“ и още.

Органите по приходите са констатирали, че през 2018 г. пловдивският бизнесмен е извършвал разходи в значителни размери, без обаче да реализира доходи. Харчовете възлизат на суми от над 6 милиона лева, основно предоставени от парични средства на дружествата, в които има дялово участие.

В крайна сметка НАП установил нарастване на имущественото състояние на Куртулду в размер на 5 585 101.97 лв., валидно само за въпросната 2018-а година. Оказало се още, че предприемачът, в качеството му на самоосигуряващо се лице, цяла година не внасял декларираните авансово дължими вноски по Закона за здравно осигуряване. По тази причина му били начислени и дължими лихви за просрочие.

При все това, Куртулду бил недоволен от така издадения ревизионен акт.  Затова подал жалба, в която изложил подробни мотиви за това как актът е съставен при неправилно приложение на процесуалния и материалния закон. Той поискал да бъде отменен, с цел да отпадне и наложената му санкция от близо 600 хиляди лева.

Магистратите се запознали подробно с казуса. От решението им, с което TrafficNews се запозна, става ясно, че всеки мотив, предявен от Куртулду е оборен в съда. 

В изложението на съдиите се посочва, че, противно на твърденията на бизнесмена, не са допуснати съществени процесуални нарушения при издаване на ревизионния акт. Нещо повече, откроява се съждение, че ревизиращите органи са направили възможното, за да разгледат обстоятелствата по казуса му. В същото време, от страна на бизнесмена е предоставен един-единствен отговор, както не е представен и данъчна декларация.

В този смисъл съдът констатира, че от страна на ревизираното лице (бел.ав. Ахмет Куртулду) е проявена пълна дезинтересираност от изхода на ревизията, при положение, че от страна на данъчната администрация са извършени надлежни действия за събиране на доказателства“, посочват от Административен съд-Пловдив.

Предвид събраните доказателства по делото магистратите потвърждават акта на НАП и отхвърлят жалбата на Ахмет Куртулду като неоснователна. С последното бизнесменът е задължен да изплати на укритие данъци  в размер на 557 756 лв. и лихви в размер на 70 500 лв.. Той е осъден да плати и вноски за здравно осигуряване за 2018 г. в размер на 1 966 лв. и лихви 346лв. Освен това собственикът на „Сарс“ ще трябва да заплати близо 30 000лв. на Национална агенция по приходите за съдебни разноски.  

Решението на Административен съд-Пловдив обаче не е окончателно и тепърва ще стане ясно дали Ахмет Куртулду го ще обжалва пред по-висша инстанция.

Повече за скандалните нарушения на бизнесмена и разкритията на TrafficNews, четете тук: 

Без ясна причина! ЧСИ вдигна запори за милиони евро на заборчлял пловдивски бизнесменСобственикът на "Сарс Груп" се разследва от прокуратурата и от години не изплаща борчовете си към банки, държава и частници

ЧСИ, вдигнал запори на задлъжнeлия бизнесмен Куртулду: Исканията на кредитора бяха прекомерниТодор Луков отрече да е действал немотивирано

Следствената служба се зае с пловдивската фирма "САРС", проверявана за престъпно замърсяванеПредстои извършването на екологичка оценка

Наказаха с 20 000лв. глоба завода "САРС", обгазявал с години северната част на ПловдивРИОСВ издаде две накарателни постановления след поредния отказ да ги допуснат до обекта