Пловдивско ЧСИ вдигна запори за над 1 милион евро на скандалния бизнесмен Ахмет Куртулду, собственик на „Сарс Груп“. Без правно основание Тодор Луков е отказал да изпълни наложените възбрани върху дружествените му дялове и притежавани от него 19 поземлени имота в Кърджалийско, научи TrafficNews.

Тези заключения прави тричленен състав на Пловдивския окръжен съд по жалба на взискателя „Търговска Банка Д“ АД. Бизнесменът Куртулду обаче заявил пред съда, че жалбата им е неоснователна, защото притежаван от него имот, който се води на дружеството „Сарс Груп и КО“ ООД, има експертна оценка за 15 613 900 евро.

Съдебният изпълнител Луков е представил пред магистратите мотивите си в писмен вид, където също определил жалбата на банката като неоснователна.  

Изпълнителното дело е образувано по молба на банката по изпълнителен лист, създаден преди 10 години. С него на бизнесмена и четирима съдружници е било разпоредено да заплатят по частно гражданско дело главозамайващи суми – 1 079 000 евро. В сумата влизат главници, лихви, такси и разноски по дела.

Прокуратурата разследва пловдивския завод "САРС", затвор и солидна глоба грозят шефаПървата проверка на Районната прокуратура приключи, възложена е втора

Тогава банката поискала от пловдивското ЧСИ да наложи запори на дружествените дялове на длъжниците, както и да прибере 19 имота на бизнесмена в община Кирково. Луков трябвало да предприеме насрочване на опис, оценка и публична продан на тези имоти. Вместо това обаче съдията изпълнител отказал това и прекратил изпълнението.

Магистратите, разгледали жалбата на „Търговска банка Д“ са категорични – „абсолютно неясно“ е защо Луков е отказал да изпълни наложените запори върху имотите на Куртулду.  

„Съдия изпълнителят не е изложил мотиви, защо е решил да вдигне наложените запори и възбрани. При това положение обжалвания съдебен акт не може да се провери за законосъобразност от съда, защото изобщо не е ясно по какви причини съдебният изпълнител е решил да откаже изпълнението на взискателя, което вече е започнал“, се посочва в решението на тричленния състав на Окръжен съд – Пловдив.

Водени от последното магистратите отхвърлят постановлението на съдебния изпълнител Тодор Луков. Решението им не подлежи на обжалване.

TrafficNews потърси за коментар Луков. ЧСИ-то заяви, че се намира извън границите на България и помоли да даде подробности относно мотивите за решението си, когато се прибере. Медията ни ще уважи това и ще потърси обяснение от Луков в първия удобен за него момент. Очаквайте подробности!

Наказаха с 20 000лв. глоба завода "САРС", обгазявал с години северната част на ПловдивРИОСВ издаде две накарателни постановления след поредния отказ да ги допуснат до обекта

Припомняме, че Ахмет Куртулду от години е известен с борчовете си към банки, които възлизат на главозамайващи суми – почти невъзможни за изплащане. Собственикът на фирмата за перилни препарати САРС продължава да търпи санкции от различен вид.  Фирмата му „Сарс Груп“ ЕООД дължи данъци на стойност над 2, 8 млн. лв,  „Черноморец“ има да изплаща на НАП  над 1,8 млн. лв. Познат е с възпрепятстване работата на ЧСИ-та, скандали и съдебни дела с Агенция "Митници". В началото на века името му бе замесено дори в докладна записка до Национална следствена служба, пратена от тогавашния зам.-началник на митническата дирекция в Бургас Светлозар Ханджиев. В него се твърди, че Ахмет Куртулду и фирмата му финансирали ливанската фундаменталистка организация "Хизбула". Бизнесменът обаче категорично отрече това.

Само преди месеци след изнесени данни в медията ни за незаконно изгаряне на отпадъци в завода му в Пловдив – РИОСВ му налови имуществена санкция от 20 000лв. Прокуратурата пък го разследва за престъпно замърсяване. Ако се докаже вината му, той може да бъде осъден със затвор. 

Следствената служба се зае с пловдивската фирма "САРС", проверявана за престъпно замърсяванеПредстои извършването на екологичка оценка