Почти 40% от пловдивчани не одобряват идеята Виенското колело да е поставено в центъра на Пловдив. Темата бе посрещната от гражданите противоречиво. Още преди да бъде монтирано, то вече предизвика широки дебати там ли е мястото му, дали новата визия на площада ще кореспондира с атмосферата на града, дали сравнително новата настилка на главната ще издържи на напрежението.

Оказа се, че никой не е попитал предварително пловдивчани какво е мнението им по темата. TrafficNews направи  анкета, като предварително сондира най-често заеманите позиции от пловдивчани. В запитването „Съгласни ли сте на площад „Централен“ да има Виенско колело“ се включиха общо 1295 души. Ето какво смятат те:

Най-голям процент от хората (37,66%) са на мнение, че с поставянето на колелото именно до Военен клуб – Пловдив централният площад на града носи усещането за панаир.

Тази цифра обаче се оказва почти непосредствено следвана от хората, които споделят, че това е перфектното място за колелото. А причините са две – площадът е достатъчно просторен за монтирането на толкова обемно съоръжение, както и гледката, която се открива пред теб, щом си на върха, е великолепна. Тази позиция споделят 32.95 % от анкетираните пловдивчани.

Именно обемът и тежестта на антракциона обаче разтревожиха много хора и институции. Хиляди се противопоставиха на идеята с довода, че Виенското колело ще унищожи настилката на площада, изградена не много отдавна. Припомняме, че започнаха да се появяват спорни снимки в социалното пространство, които показваха пукнатини около основната конструкция на колелото. Главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че темата е предизвикала сериозни дебати и в ЕСУТ, където е имало много „против“ поставянето на атракцията. Още тогава арх. Ахрянов поясни, че мястото, на което е разположено Виенското колело е с повишена товароносимост, която е и няколко пъти по висока от другите части на площада. Това успокои една минимална част от гражданите, докато друга (15.55%) все още смятат, че „конструкцията ще разруши настилката, която после трябва да бъде възстановена за наша сметка“.

А 13, 95% от пловдивчани продължават да бъдат колебливи в това отношение. Те твърдят, че още преди да бъде монтирано съоръжението е трябвало да се извърши проверка дали настилката ще издържи. Това отчасти се припокрива и с предишното мнение. Но дори и да бъде счетено за идентично с него, сборът на процентите прави още 29,5% – по-малко от основните категоричните „за“ и „против“.  

Любопитен остава фактът, че при толкова широко неодобрение на проекта, Виенското колело се радва на невиждан интерес, а опашките за кабинки са ежедневие.

 

Зам.-кметът по култура: Виенското колело на площада е в тотален разрез с духа на градаПламен Панов, а и Георги Стаменов не са знаели за монтирането на съоръжението

Арх. Ахрянов: Виенското колело е върху най- устойчивата част на площадаРешението за поставянето му е взето на Експертен съвет

Наемът за виенското колело – колкото на шатрите за мартеници, печалбата им - до 1 млн. леваНа няколко места зейнаха пукнатини на площада, оказаха се стари