Скромна цена плащат наемателите на площад „Централен”, които поставиха виенското колело. Реално варненската фирма ще плати наем, колкото биха платили шатрите за мартеници, ако заемат тази площ през кампанията им.

За един месец те ще дадат около 20 000 лева на Общината. Причината е, че цената се определя твърдо по Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост.

От утре колелото ще заработи, като само на 1 юни то ще бъде безплатно за деца. В следващите 30 дни всеки трябва брои по 10 лева, за да се качи – независимо дали е дете или възрастен. С други думи едно семейство с дете ще трябва да даде 30 лева, за да се качи за няколко минути на колелото.

Хипотетично и при много груби сметки през колелото на ден може да минат между 2000 и 3000 души – 25 кабинки по 4 души в нея, а работното време ще е от сутринта до вечерта. Печалбата може да стига до 30 000 лева на ден или при максимален капацитет около 900 000 лева за месец, колкото ще стои колелото. 

За всичко това фирмата ще плати 20 000 лева и още 23 000 лева депозит, ако има щети, които да се покрият.

Арх. Ахрянов: Виенското колело е върху най- устойчивата част на площадаРешението за поставянето му е взето на Експертен съвет

Видимо около виенското колело вече има разбити участъци от настилката. Наемателите твърдят, че това не е от тях и тези дупки са били описани от комисията към градската администрация. В действителност от Община Пловдив заявиха, че тези пропадания на шахтата, и на две три места разбита настилка е още преди това.

Тогава логичният въпрос е защо те не са оправени досега, след като са били констатирани. Твърде е вероятно щетата да е от ледената пързалка, която тази година бе сложена там, вместо на мястото, отредено й в предишната година. В такъв смисъл – вече виждаме как площадът започва да се амортизира, а администрацията оставя тези макар и малки дупки в настилката с месеци. Ако това продължи така, то с всеки изминал ден дупките ще стават повече по класически модел на Теорията на счупените прозорци.

Днес бившият кмет Иван Тотев заяви,че групата на ГЕРБ ще предложи мораториум върху поставянето на съоръжения на площада, докато цялата наредба не бъде променена. И дори да не е за виенско колело или панаир, то трябва и администрацията да заложи ясни и точни критерии и концепция какво може да има на този площад, както и кой колко да плати.

Налагат мораториум за поставянето на виенски колела и съоръжения на пл. „Централен”Главният архитект е спрял поставянето на стрелбище и други „атракции”, но това не е достатъчно, каза Иван Тотев

Защото т.нар. „подарък за децата”, всъщност е един много добър бизнес модел, при който се плаща малко, а се печели много. Това виенско колело, нито може да се сравни с шатрите на „Пловдив чете”, нито с друг подобен фестивал, където не меркантилната част е водеща.