Двама от управниците на Пловдив – зам.-кметът по култура Пламен Панов и кметът на „Централен” Георги Стаменов заявиха, че не са знаели за монтирането на Виенското колело. От вчера тирове влязоха на новия площад, за да монтират съоръжението. Очаквано камионите нанесоха щета – разби се една от шахтите на площада.

Панов изрази възмущението си във Фейсбук от случващото се:

„Площад "Централен" е една от визитните картички на Пловдив; площад, който с годините става все по-красив, а експонирането на разкопките на стария Филипопол ще продължи, за да може площадът да бъде място, през което пловдивчани и гости на града не само да преминават, но и да престояват на него.

Съоръжението, което се монтира там не само не е начинът това да се случи, а и е в тотален разрез с история, архитектура, в дисонанс с историческия дух на града.  Като зам.-кмет по културата не бях нито информиран, нито запознат с идеята”.

Георги Стаменов заяви, че също не одобрява идеята.

„Виенското колело е едно прекрасно съоръжение, но не му е там мястото. Имахме идея такова да бъде разположено на Младежкия хълм или в подножието на Бунарджика. Не знаех, че ще монтират на площада – явно това е било изненада…”, коментира Стаменов.

Фирмата, която монтира виенското колело е варненската "МЕДЖИК ПЛЕЙ" ЕООД с управител Александър Капричев. Те са дали около 20 000 лева депозит за монтирането на съоръжението. Припомняме, че само гранитът на площада струва над 2 млн. лева.

 

Камиони влязоха на площад „Централен”, монтират огромното виенско колелоГоляма грешка, написа в социалните мрежи екскметът Иван Тотев