Решението за поставянето на Виенското колело е било взето на Експертен съвет по устройство на територията. Главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че темата е предизвикала сериозни дебати в ЕСУТ, като е имало много против и други, които са "за" поставянето на атракцията. Експертите са приели само тази част от намерението на фирмата за разполагане на различни съоръжения на централния площад, тъй като то отговаряло на пространствената  и цветова концепция на площада. "Аз като председател на ЕСУТ съм длъжен да приема това решение както председателят на Общинския съвет да приема решенията на Общинския съвет", заяви Димитър Ахрянов. Запитан за неговото лично мнение за това съоръжение, той се въздържа от коментар. 

Относно безопасността на площада, Ахрянов каза, че е поискана гаранция от 23 000 лева от фирмата, която ще бъде възстановена, ако след демонтирането на колелото няма поражения по настилката. Мястото, на което е разположено Виенското колело е с повишена товароносимост, която е няколко пъти по висока от другите части на площада. Относно предложението, което днес Иван Тотев анонсира, че ще направи групата на ГЕРБ в Общинския съвет за моратуриум за поставянето на подобни съоръжения на площада, Ахрянов каза, че това е в правото на местния парламент. Той допълни, че поставянето на съоръжението там е по наредба, прието именно от Общинския съвет. 

Самото колело ще започне работа от утре като то ще бъде безплатно за децата по случай Деня на детето. Извън това цената за качването ще бъде 10 лева.