Започна националният локдаун, наложен у нас заради повишаване на заболеваемостта от COVID-19. Крутите мерки, които трябва да спазваме от днес, са по-скоро бизнес локдаун, тъй като задължават огромен обем от фирми да затворят, докато за хората ограниченията са сравнително по-леки. Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за въвеждането на временни противоепидемични мерки ще е в сила до 23:59 часа на 31 март. Ето и мерките:

Старт на локдауна! 10 дни без училище, заведения, молове и големи магазиниВижте всички мерки и забрани, които ще важат през периода

Дали обаче локдаунът ще приключи след 10 дни? Според главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев всичко зависи от тенденциите. Какви са целите на локдауна и ангажират ли се властите с конкретни нива на заболеваемост, които трябва да достигнем - вижте в линка:

Кунчев: Възможно е да удължим мерките, нека видим тенденциитеНякои болници в страната са изключително натоварени

Новата вълна вече оказва натиск върху здравните заведения в Пловдивска област. Свободните легла в болниците към момента са 296. Ето къде натискът е най-силен:

Новата вълна в Пловдив поставя под натиск болниците в областтаНай-тежко е положението в Карлово и Първомай, свободните легла в лечебните заведения са 296

18 души с коронавирус са починали през последните три денонощия в Пловдив и областта. Жертвите са на възраст от 63 до 87 години, с придружаващи заболявания. 

184 излекувани в Пловдив за последните три денонощия, 18 души са починалиВижте последните данни за заболелите с короравирус в областта

Забелязват се известни резерви към ваксината на АстраЗенека от пловдивчани, но не може да се каже, че има голям отлив от желаещи. Това коментира пред TrafficNews д-р Аргир Аргиров, заместник-директор на РЗИ - Пловдив. Повечето от записалите се за ваксинация чрез онлайн платформата имат предпочитания за препаратите на Пфайзер или Модерна.

Пловдивчани с резерви към ваксината на АстраЗенека – отчитат отлив на желаещите за неяНезависимо от докладите за безопасност, масово се предпочита Пфайзер и Модерна

Строителният консорциум „Филипопол 2020” подписва до часове договора за мащабната обществена поръчка за проекта  „По крепостните стени на Филипопол”.  Документите са готови и само чакат парафите на представителите ѝ и на зам.-кмета Пламен Райчев.

Междувременно от градската администрация обявиха поръчка за маркетинг и реклама на туристическите атракции, включени в проекта, за срок от 60 месеца. Нейната стройност без ДДС е 329 188 лв.

"Филипопол 2020" поема реставрацията и консервацията на Източната порта и Небет тепеТърси се кой да поеме маркетинга и рекламата на обектите от проекта

Само за 10 дни цените на горивата по големите вериги бензиностанции поеха отново нагоре, установи проверка на Trafficnews. Цените на масовите дизел и бензин вече мина над 2 лева, както и пробан-бутан. Ако допреди седмица газта се търгуваше около левче, то днес на големите вериги цената на горивото е между 1,05 до 1,10 лева.

Цените на горивата отново поеха нагоре! Дизелът и бензинът в Пловдив - над 2 лева за литърПловдив продължава вече месец да държи третото място в страната по най-евтини горива

За опасни кабели, които стърчат от пътното платно, точно до тротоар край Гребната база, сигнализираха читатели на TrafficNews. През мястото ежедневно минават стотици пловдивчани, които отиват към спортния комплекс. Вероятно кабелите са от старата бариера на ул. „Ясна поляна”, която бе премахната в началото на този мандат. При демонтажа на съоръжението обаче кабелите не са били обезопасени от ОКТ.

Кабели стърчат на път, през който минават стотици пловдивчани всеки денВероятно проводниците са от старата бариера на ул. „Ясна поляна”

Мъж преби жестоко майка си в Раковски след пиянски скандал. По думите на съседи синът системно пие и тормози майка си за пари. Така станало и в неделя. 47-годишният си спретнал скандал с жената и отново причина били финансови средства. Мъжът не работел и системно взимал пенсията на майка си. 71-годишната отказала да даде пари на сина си и той започнал да я налага. Побоят бил жесток.

За пари: Мъж преби жестоко майка си край ПловдивКомшия откарал пострадалата жена в болница в тежко състояние

Офроуд джипове са били обстреляни край родопското село Ситово. Екшънът се разиграл преди ден в местността „Крива река”. Над 20 любители на офроуда поели по маршрута Бяла черква – Ситово. Заради големите преспи обаче два от джиповете закъсали. В местността „Крива река” осемте джипа били пресрещнати от гневен пловдивчанин, който имал вила в родопското село.

Екшън! Виладжия надупчи с пушка офроуд джип край СитовоПричина за скандала била разровената почва

Полицията задържа шофьор, хванат да шофира с 3.51 промила алкохол в кръвта. Около 16.30 днес служители на пловдивската полиция са извършили проверка на 39-годишния водач на лек автомобил "Хонда Сивик" на територията на село Васил Левски. Мъжът бил жител на селото, а управляваният от него автомобил бил чужда собственост. 

Нов алкохолен рекорд! Спипаха шофьор с 3.5 промила в карловско селоТой е бил задържан

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова победи с 2:0 сета Катрин МакНали от САЩ и стартира с победа квалификациите на турнира в Маями.

Пиронкова стартира с победа в МаямиПловдивчанката е на един мач от класиране за основната схема на турнира