Предварително обявеният локдаун е дал възможност на бизнеса да се подготви за предстоящото затваряне. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От НОЩ са взели това решение заради критиките, че затрудняват бизнеса. Той подчерта, че някои болници в страната са изключително натоварени в момента. 

Относно това до кога ще продължат по-строгите мерки, Кунчев не даде категоричен отговор.

„Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да видим тенденцията“, каза още той в ефира на БТВ.

А що се отнася до това какви цели си оставят здравните власти с новите мерки, Кунчев заяви, че се надява на „начало на понижението на пика или поне да има стациониране на новите случаи“, но не се ангажира с определени стойности като бройка на новозаразените, тъй като „тази инфекция показа, че няма праг“.

"Каквито и мерки да се налагат, хората трябва да са убедени, че трябва да ги спазват, според главния здравен инспектор. И във фитнесите става заразяване", каза още той.

В момента у нас няма южноафрикански или нигерийски щам, преобладава британският щам. Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове и ние ще се опитваме да го догонваме, изтъкна Ангел Кунчев.