Жителите на селата от Родопската яка отново се събират на протест. Причината за недоволството им е намерението да се удължи концесията на кариерата край Белащица. Инвестиционното предложение вече е постъпило в местната администрация. Предвижда се срокът, в който "Холсим кариерни материали Пловдив" АД ще добива строителни материали от находището, да се удължи с 15 години. 

Припомняме, че борбата на жителите на Белащица и околните срещу дейността на кариерата продължава с години. В резултат от общественото недоволство бяха назначени редица проверки от страна на РИОСВ и Министерството на енергетиката. Местните споделят недоволството си най-вече от прахта, носеща се от находището, мръсния въздух и разбитите от камиони пътища.

Шествието от селото до колелото на Околовръстното шосе се проведе на същата дата и през изминалата година. В него се включиха недоволни жители от от пловдивските села Белащица, Брестник, Марково, Гълъбово, Браниполе, както градовете Куклен и Пловдив.

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Хората настояват след изтичането на концесионния договор през 2021 година, той да не бъде подновяван.