Контролът в Столипиново и Шекер махала ще бъде засилен, като всички, които се завръщат от чужбина, ще бъдат стриктно проследявани дали спазват карантината и указанията на Националния кризисен щаб. Това бе съобщено по време на брифинг в Община Пловдив по повод мерките срещу разпространяването на коронавирус.

Зам.-кметът Тодор Чонов каза, че има данни за две лица от Столипиново, които са нарушили карантината, като полицията ги разследва.  Друго вице на Здравко Димитров – Анести Тимчев заяви , че съвместно с полицията ще започнат да проследяват хората, които са се завърнали от чужбина в гетото, като ще минават през съответните медицински прегледи.

„Всичко, което сме начертали като мерки предварително се изпълнява по график. Открихме набирателна сметка за закупуването на респираторни апарати и други необходими неща. Бизнесът веднага е отзова. Искам да благодаря и на депутатите от 16 и 17 МИР, които съдействаха за по-бързото разкриване на лаборатория в Пловдив. Гражданите да са спокойни -  има храна, аптеките работят нормално. Няма нужда по-голямо напрежение” ,каза кметът Здравко Димитров.

Стана ясно, че Община Пловдив ще направи регистър на всички самотноживеещи и хората в неравностойно положение. Така градската администрация, заедно с агенция Социално подпомагане, ще може да им помага при нужда.

Към този момент в Община Пловдив има записани 40 доброволци, от които 16 лекари, които могат да реагират при кризисна ситуация.  

Тодор Чонов каза още, че в градския транспорт  стриктно се спазват разпорежданията от Кризисния щаб. Кондуктори и шофьори са с предпазни маски и ръкавици, от превозвачите се иска да изкарват най-дългите си автобуси, за да се спазва дистанция.