Смяна на приоритетите – ремонтът на Кукленско шосе ще бъде замразен за сметка на строителството на улица „Даме Груев”. До този вариант са стигнали в Община Пловдив, след като са направили разчетите какви дейности да се изпълняват с наличните средства.

Въпреки обещанията на изпълнителите от Европейски пътища, че ремонтът на Кукленско шосе ще стане за 90 дни, за 176 дни те успяха да направят едва участъка от надлез „Родопи” до ул. „Скопие”. По всички личи, че нещата ще спрат дотук .

Цялата обществена поръчка бе за 6 млн. лева, като в миналия бюджет имаше заложени 3 млн. лева за него. Част от парите бяха прехвърлени в Бюджет 2020, но едва 1 млн. лева – за разплащане на текущите дейности. Т. нар. втори етап, който е 80% от работата, няма да бъде започнат в обозримото бъдеще.

От ул. „Скопие” до землищната граница трябваше да се положи и нов водопровод, а цялата реконструкция е изключително тежка.

„Имаме 40 млн. лева по различни договори, които трябва да изпълним.  Към момента Кукленско шосе не ни е сред приоритетните обекти”, заяви Здравко Димитров.  Така булевардът ще бъде оставен в този си вид – велоалея, която свършва в нищото, нов асфалт  до ул. „Скопие”, а след това - огромни ями и стара канализация.

Идеята е част от заложените средства да се пренасочат в бъдещ вариант към виталната реконструкция на ул. „Даме Груев”. За нея в Бюджет 2020 има заложени 1 млн. лева, с които ще започне реконструкцията.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов заяви, че има работен проект, по който ще се направи обществена поръчка. Идеята е улицата да се прави по етапи.  Той обясни, че ако реконструкцията се направи в сегашния й габарит, то няма да има особен ефект.

„Улицата ще се разшири, като ще започнем не от надлез „Родопи”, а от ул. „ Македония”, защото в тази й част има сменена ВиК мрежа. Там има един участък от 100 метра, който е готов за реконструкцията. Надявам се до края на тази година целият участък до „Пере Тошев” да бъде ремонтиран. Тази улица ще стане след ремонта основна пътна артерия и ще разтовари значително бул. „Никола Вапцаров”, обясни Язов. Той допълни, че проектът за рехабилитация ще струва около 8 млн. лева, а с разширението и паркоместата може да отиде и между 10 и 12  млн. лева. Това означава, че проектът няма как да се направи в една бюджетна година.