Зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев започва проверки във всички социални услуги, които осъществява Община Пловдив след скандала с центъра за настаняване „Св. Георги”. Тимчев заяви, че проверките започват първо от КСУ „Св. Георги” , като те ща са звено по звено, а след това и във всички останали институции.

В Пловдив се предоставят 56 социални услуги, като броят на заетите в тях са 750 души, а хората, които ги ползват са близо 3000.

„Репортажът на Ваши колеги показа неправомерно, непрофесионално и нечовешко отношение спрямо хора, които ползват социални услуги. Категоричното мнение на Община Пловдив по този въпрос е, че отричаме и осъждаме поведение на служители, наети, за да реализират тази услуга. Организирах съвещание с всички социални работници, казах им, че от името на кмета Здравко Димитров , че подобно поведение не само няма да бъде толерирано и прикривано, но много строго наказано. Никой, никога няма никакво право към друг човек да проявява подобно отношение – още повече когато тези хора са възрастни и болни”, каза Тимчев. Той каза че вината на това ръководство е, че то не е открило предварително всички тези симптоми, които показват подобен тип поведение. 

Стана ясно, че веднага щом приключи проверката директорката ще бъде освободена, а заедно с нея и всички болногледачи, които са установят на записите, излъчени по Нова ТВ.

„Имаме известен парадокс, а именно ,че в рапортите на служителите няма нито едно оплакване, а те са били свидетели на очевадни престъпления спрямо хората в центъра. Нямаме оплакване и спрямо нито един от близките на настанените в него”, каза Тимчев.

Шефът на дирекцията по социална политика Веселина Ботева обясни, че в двата центъра за хора с деменция работят 24 души. 15 от тях са болногледачи, има социални работници и лекари. Работят по двама души на смяна. Все още не се знае с точност от общинските власти, в кои от двата центъра е било това нечовешко поведение. Болногледачите са на минимална заплата, а социалните работници между 700 и 800 лева.

„Искаме по-добра услуга, но трябва да имаме и по-добро заплащане на служителите. Не можем с тези пари да наемаме качествени хора. Ще искам и допълнително обучение за тях”, каза Тимчев. Освен това ще се въведе и нова структура за ежемесечна атестация на служителите в социални сектор. Тимчев допълни, че по време на проверките в социалните домове ще иска да присъстват и журналисти, за да бъдат те прозрачни за обществото.

Относно това дали на възрастните хора в домовете са били изписвани лекарства за шизофреници, Ботев обясни, че се чака проверката от РЗИ, които да видят какви са били медикаментите, давани на ползвателите на услугата.

Директорът на социалните в Пловдив Надя Танева каза, че твърденията, че в „центъра се влиза с връзки” не отговаря на истината. За него чакат общо 40 души за настаняване, като се прави списък с приоритетни хора. На първо място там се настаняват самотни възрастни хора, но второ такива, които нямат близки в Пловдив, а след това на млади семейства с деца, които трябва да гледат и възрастните си родители.

От Община Пловдив очакват и действията на прокуратурата, като обещаха, че всички замесни лица, ще поемат своята отговорност за скандала.

Уволняват директора и болногледачите, държали се нечовешки с болни хора в ПловдивПроверяват всяка една социална услуга, извършвана от Община Пловдив

Видео показва бруталното отношение към възрастни хора в ПловдивОплакванията са за Центъра от семеен тип за настаняване на хора с деменция