ВиК – Пловдив пусна най-голямата си обществена поръчка за 81 млн. лева. След дълги приготовления от водното дружеството стартираха процедурата за Южния обходен колектор, който ще реши редица проблеми на града – както с ВиК мрежата, така и с уличната регулация.

Така чрез поръчката ще се ремонтира един от най-злощастните булеварди -  „Александър Стамболийски“, който постоянно е затварян заради аварии. Булевардът ще бъде изцяло ремонтиран в сегашния габарит ,а поръчката е засегнала още две важни звена за уличната инфраструктура.  В проекта са сложени и ВиК дейностите по „Модър-Царевец“, с което Община Пловдив ще спести около 3,5 млн. лева. Отделно ще се ремонтира и улица „Царевец”, тъй като отдолу минава въпросният колектор.

Оферти по поръчката ще се приемат до 11 май, а ден по-късно, те ще бъдат отворени.  Това едната от поръчките по целия проект, който е на обща стойност от 137 млн. лева.  От тях 97,4 млн. лева са от Оперативна програма „Околна среда“ , която осигурява безвъзмездна финансова помощ.. За изпълнението на проекта водното дружество ще тегли заем от 17,4 млн. лева, за да съфинансира проекта, а срокът за изпълнение е 49 месеца.

Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 42 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград.  Освен че това ще подпомогне в борбата срещу наводненията, които зачестиха в Пловдив, изградените обекти ще обслужват и цялата Родопска яка.

По проекта на ВиК през програмата ДЖАСПЪР се предвижда:

В агломерацията на Пловдив по линия на водоснабдяване са проучени вариантите за реконструкция на довеждащ водопровод от ПС "ЮГ" по ново трасе до кръстовището на бул. "Пещерско шосе" и ул. "Царевец; Реконструкция на довеждащ водопровод - Трасе I от ПС „Север*4 по ново трасе до кръстовището на ул. "Пазарджишко шосе" и бул. „България"; Реконструкция на довеждащ водопровод - Трасе II от ПС "Север , успоредно на съществуващия водопровод около 50 м по ново трасе до кръстовището на ул. "Пазарджишко шосе" и бул. „България"4; Зониране на водопроводната мрежа на гр. Пловдив (DMA). По отношение на канализацията е предвиден за изграждане или реконструкция Периферен колектор.

В агломерации Асеновград е предвиден за реконструкция е довеждащ водопровод с участък от ПС Катуница до Прекъсвателна шахта. В Карлово предстоящите ремонти ще обхващат довеждащ водопровод от ПС „Дъбене II44 до HP 5000, вътрешна водопроводна мрежа и зониране на водопроводната мрежа. Толкова мащабни дейности се очертават и в Хисаря - цялостна вътрешна мрежа ще бъде рехабилитирана и доизградена. В Първомай и Стамболийски дейности ще бъдат извършвани по довеждащи водопроводи.

Невиждана пътна и водна блокада очаква Пловдив! Разкопават половината град с 300 млн. леваДейностите по трите проекта на Община Пловдив, НКЖИ и ВиК неизбежно ще се застъпят