Хора от пазарджишкото село Црънча, за което напоследък чуваме все по-често по новините, се натъкнаха на древни находки и успяха да осуетят поредния иманярски грабеж. 

Това се случи вчера, по време на горски поход в местностите Лаанджова кория и Градище. Археологическите артефакти са открити в Градището, където в миналото са живели траките-беси. Веднага е подаден сигнал до полицията, като в момента тече разследване. 

Млади момчета от селото са се заели с нелеката задача да свалят ценните артефакти невредими до селото. След преход от близо 6 км в едната посока те успели да спасят находките, а след това ги предали в полицията. 

В момента, местността Градището е осеяна с големи ровове, причинени от иманяри, търсещи злато. 

"Тъкмо си бяха тръгнали, явно са ни чули и са се скрили някъде. Беше копано съвсем скоро, тъй като пръстта беше още мокра и имаше оставени няколко комата с пресен хляб" - споделят хората.

Иманярите явно прекарват дълго време в търсене на богатство, тъй като на въпросното място имат пригодено дървено шкафче, пълно с храна, шоколади, безалкохолни и енергийни напитки. Към него има и надпис "Почерпи се, но не чупи".

Поредното иманярско посегателство бе провалено в деня, в който общото събрание на Црънча е поискало спешни мерки за опазване и проучване на археологически богатства в станалата печално известна гора над селото. На проведено общоселско събрание е приета и декларация до Общинския съвет, която се очаква да бъде внесена днес за предстоящата по обяд извънредна сесия.

"Ние, црънчани - жители и живущи  в с.Црънча,Пазарджишко, на свое общоселско събрание от 10.05.2020 г., 

Д Е К Л А Р И Р А М Е  С Л Е Д Н О Т О:

1.    Благодарим за подкрепата и оценката дадена от фирма „Интръст”-АД и едноличния й собственик г-н Делян Пеевски за достойното  поведение на хората от Црънча в защита на отказа от продажба и връщане на публичния характер на собствеността на Црънчанската гора,  като част от грижата ни за  опазване на природнтото и културно богатство на България.

2.    Приканваме общинските съветници в община Пазарджик да спазят изразената воля на Дарителя  и публично поетия ангажимент от Кмета  г-н Тодор Попов, като отменят съответните решения за продажба и смяна на публичния характер на имота на Црънчанската гора.- съответно на Рещение №:79/29.04.2020 г., и Решение№:  113 /27.07.2017 г.на ОбС, Пазарджик.

3.      Изразявайки своята загриженост и тревога от състоянието на културно-историческото наследство в гората над Црънча, настояваме да се предприемат от Община Пазарджик, РИМ.-Пазарджик и другите компетентни органи и институции спешни спасинителни мерки за спиране на иманярските набези, проучване и социализиране на археологическите обекти в района на с.Црънча.

4.    С оглед целесъобразното и прозрачно разходване на средствата обещани като дарение в полза  на с.Црънча предлагаме същите да бъдат разходвани и контролирани съобразно съвместно одобрени проекти от страна на Дарителя и населението на селото чрез съответните им представителни органи и  структури на гражданското общество.

 

10.05.2020 г.                        Общоселско събрание с.Црънча, Пазарджишко".

Припомняме, че навръх Гергьовден црънчани не отбелязаха своя празник на селото, а се вдигнаха на мирно бдение, с иск да бъде спряната продажбата на гората над Црънча, която според Община Пазарджик и кметът Тодор Попов не е гора. 

За щастие историята завърши с щастлив край, след като кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви, че гората остава за хората и няма да бъде продадена. 

Това решение бе взето след получено до него писмо, от което става ясно, че Делян Пеевски настоява решението за продажбата на гората да бъде отменено. Той е решил да дари сумата от 700 000 лв. за облагородяване на района около селото и за подкрепа на волейболния клуб в Пазарджик. 

Пеевски предлага да бъде изграден парк на името на “Св. Георги Победоносец“ над Црънча с половината от посочената сума.

Официално: Отменят решението за продажба на 368 дка гора над село ЦрънчаОдобрено бе и предложението да се върне статута на гората от частна общинска в публично-общинска собственост

Протестът в Црънча: Гората ни не е балатум, за да я продават за 2 лв. метъраБлизо 100 души се обединиха срещу продажбата на парче от Родопите, запяха "Хубава си, моя горо"