18 млн. лева – толкова излезе реконструкцията на площад „Централен” и подлеза на „Гладстон”. И до днес не се знае за кои дейности колко пари са похарчени, тъй като площадът все още няма Акт 16, а и текат довършителни работи.  Въпреки това промяната е забележителна.

Първоначалната идея на Община Пловдив бе площадът и подлеза да се ремонтират с 12,5 млн. лева с ДДС, колкото бе и обществената поръчка. След общественото недоволство от вида на първоначалния проект за настилката , се взе решение сумата да се увеличи с 5,5 млн. лева.  

Сумата включи поставянето на гранитна настилка около територията на целия Форумния комплекс, а останалата да е от бетонни плочи.  Очаква се площадът да се развива все повече.Още догодина той може да бъде свързан с археологията от Форум Изток и Юг, както и с Одеона. От северната страна се предвиждат заведения с видимост към древни градски парламент, а от западната страна на подлеза на „Гладсто” ще бъде позиционирана фестивална зона, базари и ледената пързалка.

Разбитите мраморни плочи, мракът, заровената археология и  неугледния вид на площада, вече е в миналото. На практика това е първата реконструкция на площада от последното му обновяване в края на 70-те години от миналия век. Оттогава са се правили единствено частични кръпки и ремонти.  

Макар и неофициално, утре площад „Централен” символично отваря врати. По него все още има довършителни дейности, като официалното откриване ще е по-късно през есента.  

За празника  на града  - пловдивчани и гостите му, ще могат да се докоснат до уникалното наследство на Пловдив в зоните за археология, които на практика са музеи на открито. По площада личат и всички древни обекти от Форума, като улици, магазини и други.

Водните площи, които са позиционирани от западната страна и правят естествен преход от площада към „Цар-Симеоновата градина“. Безспорно перлата  на площада е експозицията на западните пропилеи, които са били входа към центъра на древния Пловдив.

Самите материали са подбрани така, че да бъдат изключително устойчиви и следващите 50 години няма нужда да бъдат подменяни.  В следващите месеци и години Община Пловдив ще продължи да надгражда пространството – като приобщи археологията от южната и източната страна на Форума. Естествена връзка ще бъде направена и към Одеона.