Преди и сега: Как се промени площад „Централен” в Пловдив след мащабния ремонт за 18 млн. лева

Само гранитът по площадното пространство струваше над 5,5 млн. лева

Пловдив
13.10.2019 12:00 3818 3
Преди и сега: Как се промени площад „Централен” в Пловдив след мащабния ремонт за 18 млн. лева

18 млн. лева – толкова излезе реконструкцията на площад „Централен” и подлеза на „Гладстон”. И до днес не се знае за кои дейности колко пари са похарчени, тъй като площадът все още няма Акт 16, а и текат довършителни работи.  Въпреки това промяната е забележителна.

Първоначалната идея на Община Пловдив бе площадът и подлеза да се ремонтират с 12,5 млн. лева с ДДС, колкото бе и обществената поръчка. След общественото недоволство от вида на първоначалния проект за настилката , се взе решение сумата да се увеличи с 5,5 млн. лева.  

Сумата включи поставянето на гранитна настилка около територията на целия Форумния комплекс, а останалата да е от бетонни плочи.  Очаква се площадът да се развива все повече.Още догодина той може да бъде свързан с археологията от Форум Изток и Юг, както и с Одеона. От северната страна се предвиждат заведения с видимост към древни градски парламент, а от западната страна на подлеза на „Гладсто” ще бъде позиционирана фестивална зона, базари и ледената пързалка.

Разбитите мраморни плочи, мракът, заровената археология и  неугледния вид на площада, вече е в миналото. На практика това е първата реконструкция на площада от последното му обновяване в края на 70-те години от миналия век. Оттогава са се правили единствено частични кръпки и ремонти.  

Макар и неофициално, утре площад „Централен” символично отваря врати. По него все още има довършителни дейности, като официалното откриване ще е по-късно през есента.  

За празника  на града  - пловдивчани и гостите му, ще могат да се докоснат до уникалното наследство на Пловдив в зоните за археология, които на практика са музеи на открито. По площада личат и всички древни обекти от Форума, като улици, магазини и други.

Водните площи, които са позиционирани от западната страна и правят естествен преход от площада към „Цар-Симеоновата градина“. Безспорно перлата  на площада е експозицията на западните пропилеи, които са били входа към центъра на древния Пловдив.

Самите материали са подбрани така, че да бъдат изключително устойчиви и следващите 50 години няма нужда да бъдат подменяни.  В следващите месеци и години Община Пловдив ще продължи да надгражда пространството – като приобщи археологията от южната и източната страна на Форума. Естествена връзка ще бъде направена и към Одеона.

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
3 Коментара
Сортирай по
коментар

18 милиона? 00:12, 14.10.2019

Къде са парите? Какъв гранит, подигравате ли се? Няма нито една нормална фуга, плочките са вече счупени или пукнати на доста места. Гнус ме е от тези крадци.

Oтговора1
коментар

XXL

Кажи къде са счупените плочи.....

коментар

гарга 15:07, 14.10.2019

Искам да видя зимата, като навали малко сняг какво ще стане, и колко пребили се ще има... Както и какво ще се случи при първия по-обилен дъжд.... може би Тотев ще дава лодки под наем? Щото на въпрос - "А къде ще отива водата като завали, защото площарда няма дренаж", нагляра отговори с простото - "Ще се изпарява"....

Oтговора0
коментар

tatiVladi 12:19, 13.10.2019

Поне четете ли какво пишете? Това временно отваряне не се ли случи вече :) :) :) А и празника на града мина преди около месец и нещо ... :) :) :) А и да питам - Площада има ли поне акт 15?

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина