Гръмкото вдигане на заплатите в Община Пловдив  в началото на годината с 10%  зарадва редица  експерти в администрацията, чиито възнаграждения изостанаха през годините с частния сектор.

„Не може да искаме качествена услуга и мотивирани служители с тези заплати. Още повече, че няма как да привлечем млади хора в нея заради разликата с частния сектор”, каза тогава кметът Здравко Димитров.

Оказва се обаче че в средата на годината служителите взимат по-малко пари, отколкото преди една година по същото време. Причината е, че т.нар. Допълнително материално стимулиране (ДМС) е спряно от ръководството на Община Пловдив.

ДМС се използва във всички администрации, като по този начин се опитват да бъдат компенсирани експертите в различните звена. Обикновено те нямат право на прослужено време , а заплатите в длъжностите им са далеч  по-ниски от частния сектор.

Обикновено допълнителното материално стимулиране се изплаща на тримесечие и в размер до 400 лева. За март платени ДМС-и няма за служителите, а за юни още не е ясно.

„По решение на ръководството допълнително материално стимулиране за първото тримесечие не е заплащано. За второто тримесечие ще се направят разчетите по бюджета и ще се вземе решение”, каза гл. секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева .

На практика обаче без допълнителните стимули, редица експерти са взели по-малко пари, отколкото преди това. Така например инженер в строителния отдел на Община Пловдив е получил 80 лева увеличение на заплатата. Това прави 240 лева за тримесечие повече, но без допълнително материално стимулиране, прави 160 лева по-малко, отколкото преди вдигането им.

Допълнително материално стимулиране е отрязано и в държавната администрация. Засега то е само за второто тримесечие. Но не е ясно, докога тази мярка ще бъде замразена. Още повече,че неведнъж правителството похвали държавната администрация за работата им по време на кризата с пандемията.