Община Пловдив ще вземе пакет от мерки, които са с цел да се подпомогне бизнесът под тепетата, това стана ясно по време на онлайн брифинга в сградата на пл. „Стефан Стамболов” 1.

 „Голяма част от мерките взети срещу COVID-19 са свързани със сериозни рестрикции на бизнеса. Има мерки, които дължим на бизнеса, като най-засегнатите са заведенията. Целта е след края на това нещастие, да излезем по-силни, а бизнесът в най-бързи темпове да се възстанови”, каза кметът Здравко Димитров.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев обяви и първия пакет мерки, които ще бъдат гласувани на Общинския съвет на първата възможна сесия.

-Такса тротоарно право няма да се заплаща от началото на извънредно положение до края на годината

-Да се разсрочат всички концесионни такси за 2019 година, а през  2020-а ще се плащат пропорционално за времето, в което са работили

- За заведения, които ползват под наем общински паркинг са освободени от плащането, докато те не работят

-Да се спре плащането на патентен данък на всички ЕТ в срок от 3 месеца до края на май,  ако вече е платен, той ще се счита за месец юни

Кирчев заяви, че във времена на кризи само публичните финанси могат да генерират растеж. Той обясни, че строителният сектор работи на високи обороти, като и Община Пловдив ще продължи да работи по инвестиционната си програма за 200 млн. лева.

Водният цикъл за 120 млн. лева, който бе спрян временно, ще се рестартира от следващия понеделник. „Модър-Царевец” ще се обяви поръчка, двата стадиона скоро ще започнат процедурите, а новият мост над Марица се проектира.  Отделно се работи по инфраструктурата в „Гладно поле” ,където лятото се очаква да започне строителството. Детски градини за 10 млн. лева и по-малки обекти за още толкова.