Четиримата фаворити за кметския стол на Пловдив, според изследването на БТВ, се изправиха лице в лице пред Община Пловдив. Здравко Димитров от ГЕРБ, Славчо Атанасов от НФСБ/ВМРО, Николай Радев от БСП и Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“  дебатираха по важни за града теми.

Основните точки, по които кандидатите се сблъскаха,  бяха сегашното управление на Иван Тотев, бюджетът и финансите, както и различните коалиционни отношения през годините в Пловдив и страната.

 Здравко Димитров изтъкна, че приоритет е да превърне Пловдив в най-добрия град за живеене с подобряване на трафика, паркирането, нови детски площадки и зелени площи, а като крайна цел е жизненият стандарт да достигне София.

В представянето си Славчо Атанасов повече говори за тежкото финансово бреме и празната хазна.  Според него има дългове в размер на 65 млн. лева, като новият кмет ще трябва да направи ревизия на всичко направено от Иван Тотев.

Николай Радев заяви, че Пловдив трябва да бъде град на образовани и здрави хора.  Основната цел е пловдивските училища да произвеждат висококвалифицирани ученици, които да започват на високи заплати.

Дани Каназирева каза, че Пловдив трябва да се управлява от подготвени и можещи хора, като  трябва да отпаднат партийните схеми и договорки.

По време на същинските дебати Здравко Димитров заяви, че ще направи ревизия на управлението на Иван Тотев и ако има нередности, ще ги оповести, тъй като би бил негов съучастник, а и не е честно към гражданите на Пловдив. Той бе на мнение, че всеки един,трябва да направи същото, ако стане кмет и това е нормално. Зико изтъкна, че има много добри неща направени за града и управлението ще има приемственост.

Кандидатът на НФСБ Славчо Атанасов отново обърна внимание на последните избори и заяви, че „на всички е ясно как Иван Тотев е спечелил вота“. Той отново започна да разказа какво е направил през мандата си като кмет и изтъкна, че е превърнал Пловдив най-социалния град в България.

Зико обаче припомни на Атанасов, че той е бил избран с подкрепата на ГЕРБ, а след това е завил наляво и е управлява с БСП, като ги е вкарал през задната врата в управлението.

„Срещу мен бе извършен преврат – бяха ми отнети правомощия като кмет и  бяха дадени на районните кметове. Това беше незаконно!  Борисов не управляваше ли с класическа лява партия – АБВ! Калфин му бе министър. Значи за едните може, за другите не може“, отвърна Атанасов.

Кръстосаният огън между кандидатите продължи, като нападки срещу Славчо Атанасов имаше от тримата други кандидати.

Николай Радев заяви, че за безплатните ясли БСП са търсили 3 месеца Славчо Атанасов, за да подпише предложението, а сега го преписвана себе си.

„Негативите от общото ни управление си ги понесохме, но всички социални придобивки за пловдивчани бяха по наша инициатива“, каза кандидатът на БСП. Той се обърна и ги към Дани Каназирева, като каза, че е подкрепила три бюджета на сегашната власт.

Славчо Атанасов заяви, че първото нещо, което ще направи, ако стане кмет е ревизия на всички обществените поръчки. Според него в момента те са правят с нереално високи срокове, качеството не е добро, а освен това са много скъпи всички ремонти.

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ пък отсече, че трябва да се спре разпродаването на общинско имущество, като се увеличат зелените площи.

Детските градини и ясли бяха друга точка, по която дебатираха. Здравко Димитров каза, че в програмата му са 12 ясли и детски градини – във всеки район по две. Атанасов припомни, че в неговия мандат са се направили 6 детски градини и отново заяви готовност за толкова.  Каназирева пък поиска да се обърне повече внимание на детските ясли, където проблемът е най-голям.

Кандидатите се сблъскаха и по темата за язвата на града – Столипиново.  Зико заяви, че е нужна превенция и местата, където се обособяват незаконни сметища да се превърнат в детски площадки, за да може да спре замърсяването.  Кандидатът на патриотите пък каза, че стриктно ще спазва плана „Каракачанов“, ако стане кмет. 

Дебатите продължиха с взаимни нападки относно миналото на кандидатите и техните партийни принадлежности и маньоври през годините.