Сватбеният ден е изключително важно събитие за всички хора по света, и още по-специален за дамите. Разбира се, цялото внимание е съсредоточено главно върху булката и нейната рокля.

Въпреки, че в днешно време модните стилисти и бутици, предлагат изобилие от рокли – коя от коя по-красива, в много страни все още има привърженици на характерните и традиционни облекла, които показват автентичността и богатството на своя регион. Зашеметяващо е колко колоритни и разнообразни могат да бъдат булчинските тоалети и сватбените обичаи по света!

България

Започваме с нашата мила България. На снимката е българска девойка облечена в автентична сватбена рокля                                                              

И още нещо от българския край…

На снимката е показан сватбен обичай, който датира от векове. Това всъщност е мюсюлманска традиция, който е изключително интересен. В деня на сватбата, женската половина от роднините на младоженеца, боядисват лицето на булката в бяло и го декорират с цветни пайети. Това е кулминацията на церемонията, която продължава два дни.

Турция

Братът или чичото на турската булка, връзват червена панделка около талията й, преди тя да напусне родния дом. Цветът е червен, тъй като символизира щастие, късмет и невинност.

Шри Ланка

Смесен от източните и западните традиции, е тоалетът на булката в Шри Ланка. За него за характерни бродирани копринени сари и воал по европейска мода. Украсата по тоалета включва нечетен брой камъни, които, по подобие на нечетните числа, се смятат за щастливи.                                          

 Индонезия

Тук, интересното е, че всеки остров в Индонезия си има характерна сватбена одежда. Най – разпространени са ярко оцветените рокли, съчетани с тежка бродерия.

3 дни преди да се обвърже, краката, ръцете и ноктите на индонезийската булка се рисуват с къна.                                              

 Пакистан

Обагрени в розово, лилаво и наситено-червено са сватбените рокли на пакистанските момичета. Аксесоарите, които се поставят на главите не само на булката, но и на младоженеца са гирлянди от мъниста и памучни конци.                                                 

 Индия

Традиционния сватбен костюм на булките в Индия, се нарича “гарга-чоли”. Цвета му, най-често е червен, допълнен от 16 украшения, поставени от главата до петите. Традиционният обичай на индийските сватби се нарича Сола Шрингар, и включва яркочервен прах върху косата, маншети на ушите и верижки около глезените.                                                                                       

 Нубия

В Нубия булката носи кърпа на главата си, над която е поставен прозрачен или бял воал, който покрива цялата ѝ глава.

 Еритрея

Тук традиционните сватбени рокли са по-различни. Булките от Еритрея, казват „да” на своя любим, с корона на глава и рокля в тъмнолилаво кадифе, обшито с златни бродерии. Булчинското облекло е съчетано с костюма на младоженеца.

  Република Тува, Русия

Националната носия в Тува отразява номадския начин на живот на хората. Тържественото облекло не ограничава движението, дори по време на езда, тъй като е изработено от лек, богато украсен плат.

 Тибет

В навечерието на тибетската сватба, булката тръпне в очакване, тъй като сватбената рокля и украсата към нея, носи нейният избраник. По желание на момичето, сватбения тоалет може да се съчетае с шапка или сребърни монети, които да красят плитката й. Амулет, представляващ малка метална статуя на Буда, допълва цялостната визия на тоалета.

Палестина

За официалната церемония в Палестина булката носи бяла рокля, но ден преди това е облечена в … къна! Къната е нещо много лично, в този специален ден за булката, защото е изрисувана лично от майка й.

 Перу

В перуанската столица Лима традиционно роклята на булката е в червен и черен цвят с многопластови поли, така че да изглеждат много обемисти, и са декорирани със слоеве памучни, силно избродирани фусти.

 Йордания

Западните традиции са се промъкнали и в Йордания, където булките носят традиционни бели рокли и бижута, изработени от злато или сребро. Често главата на булката е покрита със зелен копринен плат. Цветът символизира растеж, хармония и сигурност.

 Мали

В Мали облеклото на булката се нарича кафтан и покрива цялото ѝ тяло. Цветът на костюма на младоженеца, наречен дашики, трябва да е в същия цвят като кафтана. Двойката често избира бяло, но понякога има рокли с цвят на лавандула или виолетови нюанси.

 Корея

В продължение на хиляди години, корейската булка е облечена в традиционна носия, наречена хабок. Тя се състои от блуза с дълъг ръкав и пола с висока талия, изработени от памук или коприна.

 Япония

Японските булки са облечени в снежнобяло кимоно и носят специална копринена одежда за глава, наречена Цунокакуши, която скрива "рогата на ревността" и символизира намерението да стане почтена булка. 

 Нигерия

Нигерийските булки се открояват с ярка дантелена блуза и шарени кафтани, които често се шият от индийски тъкани. Коралови мъниста и шапка завършват образа. 

Чечения

В Чечения бялата рокля на булката е украсена с брошка и колан на талията. Тя трябва да скрие цялото тяло, като по този начин се набляга на скромността. Главата е покрита с бяла кърпа.

 Ирак

Традиционната иракска булка поставя рекорд за смяна на сватбения тоалет. По време на празника те се преобличат със 7 рокли с различни цветове на дъгата. Червеното символизира любов и романтика. 

 Италия

Италианските булки вярват, че зеленият цвят носи късмет и изобилие, така че те могат да облекат зелена рокля с зелена украса. Въпреки това, най-често изборът на цвят за рокля е бял.