С тържествен концерт бе съпроводено откриването на  Национален Музикален фолклорен конкурс  "Орфееви таланти" Пловдив 2019.

Публиката успя да се наслади на прекрасни песни и красива, цветна хореография на събитието, състояло се вчера 21 март, от 18 часа в ДНА - Военен клуб. Организатори са Българският национален младежки фолклорен съюз, с председател Николай Гурбанов и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Асен Диамандиев - гр. Пловдив. 

"Добра вечер уважаеми дами и господа. Честита първа пролет! Тя, пролетта носи нова надежда, ново начало за разцъфващата и възраждаща се природа, с цялата си пъстрота и опияняваща свежест. В унисон с пролетното настроение е и нашата увереност в успеха на поредния Национален Музикален фолклорен конкурс  "Орфееви таланти" Пловдив 2019 - с тези думи водещият Наньо Чолпанов приветства всички присъстващи в залата, след което покани на сцената г-н Николай Гурбанов, проф. Академик Милчо Василев - ректор на музикалната академия и председател на журито. 

След няколко думи от тяхна страна, публиката се изправи на крака, под звука на химна на България. 

Началото на конкурса бе поставено от известната шопска певица от ансамбъл „Филип Кутев“ Сорина Богомилова и нейните Граовски песни. 

За огромно съжаление на тържественото събитие не успя да присъства странджанският славей Янка Рупкина. Неочаквано певицата била сполетяна от лични проблеми, поради което няма да бъде част и от състава на журито в последващите конкурсни дни. 

Концертът продължи с колоритен спектакъл, представен от Академичен фолклорен ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "проф. Асен Диамандиев" - гр. Пловдив с главен художествен ръководител и диригент проф. академик Милчо Василев, хормайстор Радка Стефанова, концертмайстор Иван Стефанов, хореограф доктор Стефан Йорданов. 

Публиката успя да се наслади на тяхното високо професионално майсторство и ги посрещна и изпрати с бурни овации. 

Днес започна и първият от общо двата конкурсни дни, по предварително обявени графици. "Успех на всички кандидати, наградите Ви очакват!!!" - написаха организаторите. 

Конкурсът е част от Програмата на "Мерките за закрила на деца с изявени дарби", а лице "Орфееви таланти" 2019 е Надежда Димитрова от град Кърджали. 

Припомняме, че един от най-мащабните и авторитетни състезателни форуми в България има за цел да даде изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство.

Конкурсът съхранява и обогатява  българската национална култура и се посещава годишно от над 7 000 привърженици на фолклора от всички области в България. 

Конкурсната част ще се проведе на 22 и 23 март от 08:00 ч. до 21:00 ч., едновременно в 7 зали. 

Двадесет и трима от най-авторитетните личности, специалисти в българската народна музика, танц, етнография и фолклористика ще оценяват кандидатите. Председател на журито отново ще е Ректорът на АМТИИ – Пловдив проф. акад. Милчо Василев.

Към него ще се присъединят проф. д-р Костадин Бураджиев, Сорина Богомилова, гл. ас. д-р Данка Цветкова, доц. д-р Галя Петрова - Киркова, проф. д-р Светла Станилова, проф. д-р Тони Шекерджиева - Новак и други.