Археололози към Министерството на антиките в Египет откриха антропоиден саркофаг, съдържащ мумия на тийнейджърка, докато провеждали изследвания в некропола на Драа Абул Нага в град Луксор.

Антропоидният саркофаг от XVII династия (една от династиите на фараоните, управлявали в Древен Египет по време на Втория преход през XVII-XVI в. Пр.н.е.) е открит при разкопки в древен глинен параклис.

В проучването участват испански археолози. Те и техните египетски колеги се натъкнали на саркофаг, буквално загребвайки купища погребални отломки. Работата е извършена на площадката, разположена пред двора на гробницата на Йехути - военен командир на фараона от XVIII династия Тутмосе III.

Изследователите отбелязват, че саркофагът е бил добре застопорен на земята. Дължината му е 1,75 метра. Той е бил издълбан от  ствол на плоско дърво, след което е бил покрит с бяло и боядисан в червено.

Вътре в този ковчег е намерена мумията на тийнейджърка, която към момента на смъртта е била на 15 или 16 години. За съжаление мумията е много зле запазена. Ушите на погребаното момиче били украсени с две обеци, направени във формата на спирала. Може би са били медни.

Също така в саркофага са открити два пръстена, единият от които е от кост, а другият метал. Последният е украсен с един вид синя стъклена топка. На гърдите са открити и четири колиета.

Единият от тях, дълъг 70 см, бил направен от кръгли фаянсови мъниста с тъмносин цвят. Вторият, дълъг 62 см, пък бил направен от зелен фаянс и стъклени мъниста.

Учените смятат третото колие за най-красивото, чиято дължина е 61 см. Изработена е от 74 мъниста, изработени от различни материали: аметист, карнеол, кехлибар, синьо стъкло и кварц. Освен това това колие било украсено с два свещени скарабея и пет фаянсови амулета.

Четвъртото колие се състои от няколко нишки с нанизани мъниста от фаянс. То е оборудван със специални пръстени в краищата, с помощта на които всички нишки били вплетени заедно.

От другата страна на параклиса е намерен друг малък ковчег, направен от глина. Вътре в него археолозите открили погребална дървена фигурка от ушабти, увита в четири ленени превръзки.

На една от тези превръзки е написано "Озирис, Йехути". Това показва, че намереното погребение може да е било част от общото погребение на споменатия по-горе военен командир.

Между другото, до саркофазите изследователите са открили и чифт добре запазени 3 600 годишни кожени сандали. Те са боядисани в яркочервен цвят и украсени с изображения на божества и котки. Съдейки по тези бижута и размер, сандалите били женски.