Батак почете 142 години от Априлската епопея! На 17 Май бунтовният град чества своят официален празник, посветен на героите от Априлското въстание от 1876г. 

Батак събра стотици родолюбиви българи и туристи, които почувстваха величието на историческия град и се преклониха пред саможертвата на хилядите загинали за свободна и независима България. Той е история, писана със зелени и червени знамена. Името на Батак е Свобода!

Почетният караул бе посрещнат от бригаден генерал Явор Матеев. Честванията по случай 142 години от Априлското възстание в Батак стартираха с празнична вечерня в старата църква-костница "Света Неделя“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Историята е отредила този храм да се превърне в светиня за всеки българин, в който без да искаш, излизаш с вдигната глава. 

Изградена е изцяло от камък, а орехът пред вратата мълчаливо пази спомена за априлската драма. Следи от куршуми по стените, овъглени греди от пожара, кладенец изкопан от майките, за да спасят децата си от жажда и дръвници са разположени във вътрешната част на църквата. Меден саркофаг пък покрива костницата с тленните останки на загиналите.

Малко преди 21 часа празника бе официално открит, а в знак на преклонение кметът на Батак Петър Паунов и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев поднесоха венци в църквата "Света Неделя". Бригаден Генерал Явор Матеев официално посрещна представителните роти от 68-ма бригада "Специални сили", участващи в тържествената заря-проверка.

Към гражданите и гостите на Батак се обърна и кметът на общината Петър Паунов. Силно и емоционално бе и словото на Пловдивския митрополит Николай.

Гости на събитието бяха народни представители, областният управител на Пловдив Здравко Димитров , кметове на общини, представители на политически партии.

Празникът на централния площад „Освобождение“ в Батак продължи с пищни фойерверки и завърши с концерт на Валя.

Днес, в 9.30 часа започна Божествена Света литургия в храм „Св.Неделя”, а от 12.00 ч. на пл.”Освобождение”- гр.Батак, невероятна програма поддържаше празничното настроение на гостите и жителите на община Батак. Всеки посетител ще има възможността да посети и напълно безплатно Историческия музей, „Балинова къща” и „Шарова къща”.

На 13 май 2018 г. от 12:00 до 17:00 в историческия град се проведе и Литийно шествие - поклонение. Стотици родолюбиви българи облякоха народни носии и се събраха по паметните места за Батак от 1876 година. 

Ние помним Батак, а Вие?