Фолклорен ансамбъл „Тракия” – Пловдив и Фолклорен ансамбъл „Странджа’’ – Бургас огласиха с прекрасни мелодии калдъръмените улички на Стария Пловдив и поставиха началото на „Празниците на Стария град” 2017 със съвмествен спектакъл. Мястото на събитието беше един от символите на града –  Античния театър. Фолклорният концерт със заглавие „Заедно” събра малки и големи, които усетиха магията на българския фолклор още с началото на спектакъла.

С избрана програма се представиха Фолклорен ансамбъл „Тракия” и Фолклорен ансамбъл „Страджа” и  нито за миг не прекъснаха връзката между съвременното изкуство и дълбоките корени на българския фолклор. Те „Заедно” разкриха по блестящ начин огромното фолклорно богатство на България от различните етнографски области.

Участниците в спектакъла успяха да представят по най-добрия начин единствените по рода си български песни, костюми и танци и докоснаха публиката, която пък от своя страна аплодираше бурно всяко от изпълненията. Сред тях чухме химна на Родопите „Бела съм бела, юначе”, както и известната странджанска песен „Яла сино да ядем”.

Финалът на спектакъла завърши с общо изпълнение на всички участници, което предизвика бурни овации и накара публиката да стане на крака.

Сред гостите на събитието бяха Доц. д-р Костадин Бураджиев, преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство и диригент на Академичен народен хор, както и младите фолклорни изпълнителки – Калина и Невена, също възпитанички на АМТИИ. Те споделят, че са успели да се докоснат до магията на Ансамбъл „Тракия” и да научат много, тъй като именно там са се обучавали за своята студентска практика.

Снимка: Мирослав Чобанов

„Празниците на Стария град” 2017 са част от 13-тия  Есенен салон на изкуствата, който е мащабно събитие в културния календар на Пловдив.Тази година тяхното мото е „Вдъхновение”, като се организират от Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив” и Фондация „Пловдив 2019”.

Те ще продължат до края на седмицата, когато Берковската духова музика ще закрие със концерт на Римския стадион „Празниците на Стария град” 2017.