Вчера, Дом на културата „Борис Христов” стана домакин на тържествения концерт по повод 45 години от създаването на катедра „Музикален фолклор”.

В продължение на 45 години катедрата „Музикален фолклор“ е създала едни от най-добрите и утвърдени музиканти  - певци и инструменталисти, като повечето от тях са получили национално и международно признание и със своята музикална дейност са допринесли за запазването и развитието на българския фолклор, както в България, така и по света.

Празничния концерт започна с веселата мелодия „Мома Ангелинка”, изпълнена от Академичения народен хор и Академичния народен оркестър, а след това продължи със приветствие от ректора на Академията проф. академик Милчо Василев.

Публиката остана възхитена и от последващото изпълнение на тежката родопска песен „Коньо, коньо”, която беше представена от Жана Станкова, в съпровод с каба гайда и камерна група.

Програмата продължи с изпълнения на Академичния народен оркестър, сред които „Тропанка”, „Ямболски коледарски буенек”, „Сюита за гъдулка”, две песни на варненката Елица Неделчева, която е възпитачка на Академията и други.

Идва ред на сцената да излезе Академичния народен хор, носител на световния приз „Гранд при”, Грац и още множество награди от български и световни конкурси. Песните, които изпълнява Академичен народен хор са с изключително сложни партитури и богата орнаментика, представящи изяществото, сложността и  разнообразието на българския фолклор. Прекрасните момичета с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев изпълниха песните „Седянка”, „Айшинко” и „Снощи си майчо поминах”. Едно от най-добрите изпълнения на хора години наред си остават „Пролетните песни”, като и този път, с това си изпълнение те успяха да накарат публиката да настръхне.

Концертът продължи с връчването на две награди за принос в областта на музикалното изкуство. Председателят на СБМТД връчи „Кристално огърлие” на доц. Владимир Владимиров и на доц. д-р Светла Станилова. Бяха връчени поздравителни адреси и приветствия по случай юбилея от създаването на катедра „Музикален фолклор“.

 

На сцената излезе виртуозният кавалджия Теодосий Спасов с неговия джаз квартет, който успя да плени публиката с изпълненията си.

Тържествения концерт завърши с общо изпълнение на всички участници, което предизвика бурни овации и накара публиката да стане на крака.

Събитието продължи с коктейл във фоайето на Домът на културата „Борис Христов”.