Хиляди фенове на рок и метъл музиката напълниха Гребната база за първия ден на Hills of Rock. Старт на най-грандиозния фестивал на твърдия саунд дадоха българите от D2. Момчетата на фронтмена Митко Кърнев подгряха с изпълненията си публиката, а след тях щафетата поеха Irforce и Serenity. Те подгряха публиката за появата на трите големи звезди на главната сцена - Fish, Crematory, Sabaton.

Феновете експлоадираха, когато на сцената се появи легендарният вокал на Мarillion Фиш. Той не губи време и заби най-емблематичните парчета от периода му в групата от албума "Сlutching at Straws" от 1987 г. Изпя всичи парчета от албума. Публиката полудя на изпълненията на емблематичните "Sugar Mice", "Incommunicado" и "Warm Wet Circles".

На 60 години музикантът показа, че е в повече от добра форма и не си пое дъх нито за момент с феноменалните си изпъления. Фиш бе преметнал огромен шал, въпреки че преди пристигането си под тепетата изрази притеснения, че като чистокръвен шотландец най-много се страхува от жегите и ще ги бори с шапка на главата. Музикантът заби всички хитове от албума си с Мarillion и дълго бе аплодиран от феновете.

Докато шотландецът пееше, от входа на фестивалния град продължаваха да прииждат фенове и малко преди изпълнението на втората банда - Crematory, в зоната вече беше пълно. Публиката не остана излъгана от изпълненията на едни от най-ярките представители на германската екстремна дет метъл сцена. 100-килограмовият вокал на бандата Герхард Щас пя най-знаковите им песни, които съчетават мелодични линии с тежки рифове и дет вокали.

Жест към домакините бе появата на пианистката на групата Катрин Гогер и на барабаниста Маркус Юлих с шапки с герба и цветовете на България. Около 22.30 часа се очаква на сцената да излязат и хедлайнерите на вечерта - Sabaton.

Озвучаването на феста е перфектно, много са феновете на музиката и пред другите сцени на фестивала. Сред гостите на фестивала има и много чужденци, пристигнали под тепетата специално за Hills of Rock.