Рисунки на една от най-забележителните жени в българското изкуство на 20 век - Лика Янко, ще видим в първата самостоятелна изложба на галерия Aeterna. 

След успешен старт с две сборни експозиции на модерни художници, съставени предимно от живопис, този път стените на арт пространството ще засияят в светли очертания и непринудени майсторски рисунки. 

Откриването на изложбата ще се състои на 30 май от 18:30 часа в галерия Аетерна. 

Лика Янко е творческият псевдоним на Евангелия Грабова - една от най-самобитните и интригуващи художнички, чийто живот е белязан от трудности и лишения, в който тя съумява да отстои човешката си и творческата си свобода. 

Янко е родена през 1928 година в семейството на албански емигранти в София. Така и не завършва "живопис" в Художествената академия, а първата ѝ изложба през 1967 година е свалена и закрита, защото не отговаря на актуалните социалистически разбирания, проповядвани от академичните апологети.

Работата ѝ е дотолкова силно разкритикувана, че в следващите близо 15 години младата художничка не прави нито една изложба, но продължава да твори. Всъщност приживе Лика Янко прави само 7 изложби. 

Недооценявана, пренебрегвана, дори хулена и заклеймявана от родната художествена критика и силите на деня, Лика Янко успява да намери сила да продължи да твори, а работата ѝ получава международно признание и уменията ѝ бързо са забелязани от западни галеристи и колекционери. 

Във времето тя се доказва като един грамотен, знаещ и можещ творец с личен стил и необикновена характерност, който създава своите картини като наивни детски рисунки, сякаш издраскани на плочките в училищния двор. 

Изтакани от чистота, искреност, любов, неподправен позитивизъм и лъчиста белота - творбите ѝ могат да бъдат разпознати от всеки, виждал някога нейни художествени произведения. 

В платната си Лика Янко използва своя собствена авторска техника базирана на колажен принцип, при който добавяйки върху платното и маслените бои камъчета, мидички, конопени въжета, инкрустирани копчета, мъниста, стъкла и др. - тя успява да сподели своите размисли и житейска философия - детски порив с огромни мечти. 

Днес творбите ѝ са високо ценени и изключително търсени. Почти всичките ѝ платна се намират в най-стойностните колекции, съхраняват се в европейски и световни галерии и музеи.