Изключително рядък виолетово-розов диамант, добит в Русия и описан от "Сотбис" като "истинско чудо на природата", беше продаден на търг на аукционната къща в Женева за 26,6 милиона долара (24,4 милиона швейцарски франка), съобщават Ройтерс и ТАСС.

Предварителната оценка на овалния скъпоценен камък, наречен на балета "Духът на розата" от Михаил Фокин, представен за първи път през 1911 г. от "Руският балет на Дягилев", беше между 23 милиона и 38 милиона долара, припомнят агенциите.

Сумата от 26,6 милиона долара, включваща комисионната, е платена от участник в търга, който е наддавал по телефона и е пожелал да остане анонимен.

Със своите 14,83 карата диамантът "Духът на розата" е най-големият по рода си, предлаган някога на търг.

От "Сотбис" по-рано отбелязаха, че търсенето на розови диаманти от страна на супербогати клиенти се е увеличило в последно време.

Розовите диаманти като "Духът на розата", добит от руската компания "Алроса" през юли 2017 г. в Якутия, се срещат изключително рядко в природата, като големината на едва един процент от тях надхвърля 10 карата. Естествено оцветените диаманти дължат цветовете си на особената си структура, която пречупва светлината.

Преди да бъде предложен на търга на "Сотбис" в Женева, диамантът "Духът на розата" беше изложен в Хонконг, Сингапур и Тайпе.