Магнетични, разнолики, фрагментарни, драматични. Такива женски образи изпълниха пространството на галерия Aeterna. Платната, събрани под името "Странникът и жените", са дело на художника Петко Ломски, който представи първата си самостоятелна изложба в Пловдив. 

"Темата жена е вечната тема в изкуството - най-експлоатирана тема и най-неизчерпаемата тема. Не знам автор, който да се повтаря, разботейки върху тази тема, и всеки наслагва нещо над нея. Рядко са жените художнички, които се занимават с нея, и много са мъжете. Това е нещо съвсем разбираемо - всъщност ние се стремим към други пол по всякакъв възможен начин. Както виждате това са фрагменти, преди всичко лица - лица, които надничат или се конфронтират едно друго, или изживяват нещо. При Петко Ломски няма строго определен образ на жената, както например вечното и най-популярно нейно тълкуване през образа на жената майка - Богородица. Петко Ломски се опитва да надникне в душата на героините си, да усети нещо, което те може и да не носят, но той носи. Да види в тази душа известна доза драматизъм, известна доза очакване. Да види връзката между тези души, които не са самотни или ако са самотни се стремят да осъществят връзка с друга подобна душа. Той деформира и фрагментира образите си чрез една много динамична линия. Има силно изразена рисунка и в живописта му, а всичко това е постигнато и чрез една интензивна цветност. Цвета е отражение на човешките чувства, преживявания и емоции. Това ни представя Петко Ломски", посочи Красимир Линков, който откри изложбата в галерия Aeterna. 

Десетки любители на изобразителното изкуство, колекционери и колеги на художника дойдоха на вернисажа, за да се срещнат лице в лице с автора и неговите женски ликове. Самият художник скромно прие аплодисментите на публиката, а посетителите побързаха да помолят за автограф върху каталога с творчеството на Ломски. Някои от тях прекараха дълго време пред изразителните и пленяващи лица, за да открият, че нещо в тях ги привлича като магнит.

Експозицията в галерия Aeterna ще бъде на разположение на посетители всеки делничен ден от 10.30 до 18.00 часа до края на юли и ще бъде част от културните събития по време на Нощта на музеите 2019.