Полски ученици от подготвителната школа по рисуване към Академията за изкуства в Познан за трета поредна годона рисуват световно известни личности по дуварите и стените на къщите в село Старо Железаре. Близо месец продължава творческия процес, който събира на едно място по стените образите на световно известни личности и жители на селото.

Основен двигател на всичко случващо са художниците и куратори Катаржина и Венци Пирянкови от Piriankov Contemporary Art Center. Проектът съчетава в себе си различни аспекти. От една страна той е вид архив, показващ героите и лицата на селото, но от друга страна, стенното изкуство се превръща в своеобразна реакция и коментар на местната и глобалната действителност.

„Отворено село/Селският авангард“ е темата на фестивала тази година. Препратката с авангардното изкуство не е случайна, 2017 е юбилейна година – 100 години от Октомврийската Революция, 100 години авангардно полско изкуство, както и 10 години от първата манифестация на авангардистите.

Това издание на проекта, превръщащо Старо Железаре в едно от най-колоритните села на Балканите, се осъществява под патронажа и изключителната подкрепа на фондация „Пловдив 2019“, както и заедно с кмета на град Познан – Jacek Jaskowiak, Института по Славянска Филология „Адам Мицкевич” в Познан и Полския Културен Институт в София.

На 29 юли организаторите, жителите на селото, медии и гости от България и чужбина, ще се включат в събитие по официалното откриване на причудливите дувари в международния фестивал за стенна живопис в Старо Железаре.