Емблематични места и хора от Пловдив,  намерили убежище в причудливия свят на Илиян Савков, предизвикаха пловдивските колекционери. Разположени на стените на галерия "Аетерна", платна-инвенции  накараха всеки посетител да преживее Пловдив отново, само че воден за ръка от Савков. 

Близо 30 творения на художника бяха представени в първата самостоятелна изложба на "Аетерна". Едни от най-любимите места на града украсиха пространството и накараха посетителите да се почувстват като из панорамна обиколка на града. Пловдивчани се спираха дълго пред различни платна и обгръщаха с очи силуетите на Античния театър, на ренесансовите къщи в Стария град, на тютюневите складове, на храмове, на тепета, на Главната - и сякаш сградите, улиците и хората от картините им шепнеха, разказваха им някаква история. 

"За пейзажите от Пловдив мога да кажа само едно - Браво! За смелостта, за честността, любовта, историческата отговорност и новаторския подход. Да тръгнеш да създаваш пейзажи през 2018 година и то на най-емблематичните места от родния си град, рисувани от големи български художници и то толкова много пъти през годините, когато вече никой голям съвременен художник дори и не си помисля за това, се иска смелост. С цялата си любов и почит да изрисуваш местата, където си израснал, където си усетил първите любовни трепети, първите мечти, с честно и коректно отношение, съзнавайки вековния дух на най-стария град в Европа и то по начина, по който никой друг не го е правил, си е истинско постижение. Тези предизвикателства са превърнати в шедьоври!

Човек, който може да тръгне от натура и да нарисува картини със силата и мощта на Веласкес и Домие, има право на всякакви експерименти в духа на съвременното изкуство, защото всяка епоха има нужда от своите провокации и гении. Погледнете портретите на Илиян Савков и ги сравнете с тези на повчето съвременни художници. На пръв поглед и на другите изглеждат добре. Има прилика, разпознаваемост. Но... са кухи, в тях няма нищо, няма я душичката на портретувания! А вижте тези на Илиян, нарисувани са с лекотата, с която диша. Документалистиката присъства разбира се, но само като първоначална отправност. Колкото повече наблюдаваш портрета особено ако познаваш обекта, в един момент при по-продължително съзерцаване започваш да усещаш как портрета оживява, улавяш характерна мимика, изражение, усещаш излъчване, хладнокръвно разкрито достигане до най-интимните кътчета на човешкия характер. Това са шедьоври!"

Така един от най-прочутите колекционери  и меценати Димитър Инджов представи творенията на Илиян Савков. Той разказа за трънливия житейски и творчески път, който изминава Савков, за да акостира отново в Пловдив, след 20 години пребиваване в столицата - за неговите преображения, за неговата обреченост на самота, за неговото спасение в ателието, за неговата философска концепция за композиция, за експресивността в неговите творения, изградена върху нишките на абстрактното, сюреалистичнотото и метафизичнотото, преплетени във фина паяжина, в която всички сме пленени. 

Изложба - пътешествие през 40 емблематични места в Пловдив в галерия “Аетерна“Карикатурата беше убежище с особено очарование и много предизвикателства, казва художникът Илиян Савков

Вернисажът на Савков в „Аетерна“ премина под небивал интерес.  Безпрецедентно за галерийните среди бе и тоталното разпродаване на почти всички картини, представени в "Аетерна", в рамките на по-малко от два часа. Няколко от платната станаха притежание на собственика на “Роза Импекс” Димитър Георгиев, който ще ги експонира в новия си бутиков хотел. Бизнесменът Цветан Пулев, който възстановява старата тютюнева фабрика в подножието на Сахат тепе заедно със собственика на ПИМК Илиян Филипов, също избра няколко картини  за бъдещия  им хотел. Късчетата история, съхранили спомена на Савков за Тютюневия град, ще бъдат поставени във фоайето на хотела.

Всеки гост получи бутиково издание, посветен на "Пейзажи и типажи от Пловдив /инвенции/" с красиви визуализации на творенията на Савков през последната  година, повечето от които присъстват в експозицията. 

„Невъзпитаният” художник Илиян Савков посвети великолепна изложба на ПловдивЕкспозицията включва картини от емблематични места под тепетата

Самият Савков с типична скромност изрази благодарност към Инджов за подкрепата, както и за предоставеното място към собственика на галерията Стоян Даскалов, а след това обърна внимание на всички гости, постави подписа си върху албумите за спомен и се впусна в разговори с ценители на изкуството. 

Експозицията с творби на Илиян Савков, е дебютна за новия сезон на галерия "Аетерна" и поставя начало на цикъл, посветен на съвременни даровити български художници. Поредицата от самостоятелни експозиции си поставя амбициозната цел да разкрие пред широката общественост и колекционерската общност  творческите търсения  на наши съвременици, сред които Георги Симов, Георги Йорданов, Иван Минчев и други талантливи личностите, които днес и сега формират културното наследство на България. 

Галерия Aeterna отваря врати за съвременни български художнициЛуксозна поредица от книги, увековечава самостоятелни изложби и културния живот под тепатата

 

*Галерия Aeterna ще работи от понеделник , 11 септември.