Илиян Савков е сред най-талантливите ни съвременни художници. Занимава се с живопис, карикатура, рисунки, колажи. Негови творби имат колекционери във Великобритания, САЩ, Япония, Русия, Сърбия, Македония, Хърватия, Румъния, Италия, Турция и България. През септември Илиян Савков ще се върне в града, в който са преминали младежките му години, за да „разкаже” в картини  любимите си места в Пловдив. 

Савков е носител на много наши и международни награди. Негови самостоятелни изложби живопис са показвани в Българския културен институт- Варшава, Класици на изобразителното изкуство, Пловдив, Артеа център, Варна, Галерия Фойлз- Лондон, Българско посолство - Лондон, но всъщност  мнозина го познават като карикатурист. Заедно с колегите си  Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов, Илиан Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов е член на  „Дружество на невъзпитаните карикатуристи“.  Техните сатиричните прозрения са сред  най- невъзпитаните и безжалостни  карикатури,  насочени към властта във всичките й измерения.

„Карикатуристът е и по-малко, и повече от художник. Понякога проблясването на мисълта като великолепно хрумване и виц изглежда още по-очарователно, когато е нарисувано несръчно, минималистично и наивно. Карикатурата е съпротивата и протестът на необяздения човек. На футболен език тя е неочакван и куриозен гол след рикошет. Карикатурата е докладна до всички, че има нередност и недопустимо нарушение и затова не е "дъг", а недъг. Големият Борис Димовски го казва най-разбираемо: Да направиш положителна карикатура е все едно да направиш пържен лед” казва Савков в свое интервю.

„Познавам го от много години  и  наблюдавайки го както в ателието,така и в най-елементарни житейски ситуации, винаги съм се чудил как е възможно Бог да създаде човек с толкова много талант и същевременно да му отнеме всички защитни  и съпротивителни сили? Защо? Нима това е честно? Или Бог така се отнася само към най-любимите си деца,запазва ги чисти и непорочни души,за да  осветят нашия път с великите си постижения”  казва за него големият български колекционер Димитър Инджов.

Той ще е куратор на самостоятелната изложбата на Илиян Савков „Пейзажи и типажи от Пловдив /инвенции/“ в пловдивската галерия „Aeterna” в Безистена на Главната.  Тя ще бъде открита на 5 -ти септември в 19 часа и е  своебразен жест към Пловдив в навечерието на празника на града, тъй като експозицията включва картини от емблематични места под тепетата.

Галерия Aeterna отваря врати за съвременни български художнициЛуксозна поредица от книги, увековечава самостоятелни изложби и културния живот под тепатата

Савков е роден в Кричим, а след това завършва Английската гимназия.   От средата на 80-те се занимава с живопис. Негови учители са проф. Вихрони Попнеделев и на проф. Иван Кирков.

„ Хлътнах по изкуството като бях в девети клас в Английската гимназия в Пловдив. Ама така хлътнах, че се случи нещо подобно на онзи граф Калиостро от 17 в., който по време на спиритически сеанс потънал в едно голямо огледало и повече никой не го видял” признава художникът.

Предизвикателството за изложбата е отправено към Савков от пловдивския галерист и колекционер Стоян Даскалов.

„Да тръгнеш да създаваш пейзажи през 2018 година  на най-емблематични места от родния си град, рисувани от велики  български творци  и то  толкова много пъти през годините, когато вече никой известен съвременен художник дори и не  помисля за това, се иска смелост! С цялата си любов  и почит да изрисуваш местата,  където си израснал, където си познал за първи път любовта,там където си мечтал, съзнавайки вековния  дух на най-стария град в Европа и то по начин, по който никой друг не го е правил, си е истинско постижение!” казва Димитър Инджов.