Художникът Иван Минчев гостува в пловдивската галерия „Aeterna” с изложба живопис от 27 септември. Изложбата на родения в Шумен творец ще бъде открита в 19.30 часа и в продължение на един месец пловдивчани ще могат да се насладят на изкуството му. Повече от 20 живописни картини и рисунки са събрани в общата тема на изложбата „Двете страни на същността”. Това е първото гостуване в Пловдив на художника, чиито творби са част от колекции у нас и в чужбина. Те са подчинени на теми, които вълнуват автора. Маестро Минчев отговори на въпросите на TrafficNews в навечерието на изложбата си под тепетата, още повече тя се случва в месеца, когато отбелязва 50-годишен юбилей. 

-Г-н Минчев,  за първи път показвате изкуството си в Пловдив. Какво ще видят ценителите в изложбата ви в галерия „Aeterna”? 

- Да, наистина за първи път излагам картините си в Пловдив. В изложбата ще покажа над 20 маслени картини. Така също и серия от рисунки, които са създадени през последните две години. За първи път ще бъдат видени от пловдивската публика. 

- Как се стигна до поканата да гостувате под тепетата и кой е човекът, който ви откри за пловдивската сцена? 

- Самостоятелна изложба в Пловдив се съгласих да направя, след като получих покана от собственика на галерия" Aeterna"- Стоян Даскалов. От него разбрах, че през последните години е придобил няколко мои картини. Бях много трогнат от това, че толкова харесва творчеството ми. Така че беше напълно естествено да приема поканата му.Той ме помоли да нарисувам специално за неговата галерия няколко картини. Така също и неща, които съм нарисувал през последните две години, но не съм показвал. Не на последно място разбира се и такива картини, които са емблематични за моето изкуство. Този септември ставам на 50 години и за мен е вълнуващо по такъв начин да отбележа тази годишнина именно в Пловдив -  града на художниците. 

-И какво е усещането да стъпиш с творбите си в града на художниците, както е известен Пловдив? 

-  Пловдив е град с много богата и древна история. Бил е съвременник на древният град Троя. Официално е обявен за най- стария жив град на Европа. Има изключително богато културно наследство. В него витае една невероятно творческа атмосфера. Неслучайно тук са живели и творили едни от най-големите български художници. Това са колоси като Иван Мърквичка, Христо Станчев, Цанко Лавренов, Златьо Бояджиев, Данаил Дечев, Васил Бараков, Кристо, Георги Божилов-Слона и много други. Така, че е много вълнуващо моите картини да попаднат в толкова богата културно-творческа среда. 

- Сред колегите ви художници в Пловдив постоянно се говори за криза на пазара за произведения на изкуството. Усещате ли такава и вие? 

- За художествените произведения, независимо дали са създадени със средства на живописта, скулптурата, графиката или рисунката, ако са направени качествено, професионално и художникът е оставил в тях частица от себе си - криза няма. Нека не забравяме, че много малко от великите художници по света са били добре във финансово и материално отношение приживе. 

- Как се оцелява в такава среда и кое захранва вдъхновението на твореца? Кой е вашият остров на блажените, където успявате да се отдадете на музата си? 

- Оцеляване е много правилно определение. Трудно. Иска се много упоритост, постоянство, търпение и стремеж да не изневериш на себе си. Това, което лично за мен е постоянен източник на вдъхновение ,е морето с неговите много лица. 

- А има ли криза на духа, на идеите, на стойностното изкуство? 

- Когато се опитваш да създаваш стойностно изкуство, нямаш право да се оправдаваш с криза. Както всеки човек, и аз съм имал своите трудни моменти, но никога не съм падал духом и дори за миг не ми е хрумвало да променя пътя си. Да си истински художник, това е призвание за цял живот. През различните периоди на живота ми са ме спохождали много творчески идеи, които са били отражение на събития, размисли, настроения и надежди. Всичко това мисля, че е намерило отражение и в картините. 

- Кое се рисува най-красиво – хората, емоциите, природата? 

- Всичко създадено с усет, вдъхновение, любов, всеотдайност и талант в изкуството се превръща в нещо стойностно. Независимо дали са хора, емоции или природа, важното е да е изживяно. Да е отражение на твоите откровени емоции, не на престорени или наподобени. Моите картини и рисунки това съм аз - моята същност, моя интимен свят. Харесвам компактността на градския пейзаж. За красиви изображения и картини не бих искал да говоря. Те са предмет на друг тип и друго ниво на занимание. 

- Разкажете повече за себе си и за пътя си в изкуството. 

- Роден съм в Шумен. Средното си образование съм завършил в Техникум по Фина керамика и порцелан "Асен Златаров" в  Нови пазар. С изкуство се занимавам от около 30 години. Имам няколко самостоятелни изложби и множество участия в изложби както в страната, така и в чужбина. Мои картини притежават колекционери от Европа, Америка, Канада, Япония и разбира се България.