Неджати Ябанджъ, арестуван в края на месец януари за пране на пари в Пловдив, поиска да излезе от ареста. Той е подал жалба пред Апелативен съд за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека.

Както TrafficNews съобщи, депо натъпкано с ментета на две от най-продаваните спортни марки - "Адидас" и "Найк", бе разбито от пловдивската полиция на 22 януари. В него е открит тайник, в който се влизало през подвижна стена в магазин за обувки и спортни облекла. Тя се е отваряла със специален чип. Оттук фалшификатите са разпределяли към различни градове в страната, като за целта били използвали услугите на спедиторска фирма.

Сред престъпниците имало лице, което отговаряло за склада. След получаване на поръчка, подставени лица изпращали пратките по спедиторска фирма. Парите се привеждали по сметка, а оттам средствата се теглели от физически лица. 

Братята Ябанджъ изпирали парите от схемата, влагайки ги недвижимо имущество. Техни са две от луксозните кооперации на улица „Искра” в Столипиново. Част от незаконно придобитите пари от схемата са бил „наливани” в сватбения дом на улица „Владая”, собственост на Ремзи и Исмаил Ябанджъ. 

По време на акцията, в склада на булевард „6 септември”, органите на реда са открили 131 кашона с по 25 чифта във всеки или общо 3500 обувки. Обискиран е бил и гараж, собственост на Ремзи в Тракия. Там са открити още 4000 артикулиа – дрехи и обувки. Всички имитиращи световни брандове. По данни на прокуратурата, маратонките се продавали за 40-50 лева. 

Кланът Ябанджъ използвали социално слаби за "мулета", заличавали ловко следите си

Апелативен съд – Пловдив прецени, че от събраните до момента доказателства, сред които: - разпити на свидетели, протоколи за претърсване и изземване на маратонки и спортни дрехи, данни за разпространение на спортни стоки чрез общо 7 сайта, остава неразколебано обоснованото предположение за съпричастност на Ябанджъ към престъпленията, в които е обвинен. Съдът прие, че заради повторността на деянията относно разпространението на спортни стоки от известни марки без разрешение на правопритежателя им, при една по-лека мярка за неотклонение за Неджати Ябанджъ има  опасност той да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд – Пловдив  е окончателно.