Добре организирана и функционираща престъпна група. Така прокуратурата описа нелегалния бизнес с маратонки на клана Ябанджъ. Припомняме, че  Рамзи Ябанджъ и родителите му Неджати и Сабре Ябанджъ бяха доведени в съда, където магистратите гледаха делото за определяне на мерките им за неотклонение. След близо 3 часа заседание, Окръжен съд наложи и на тримата "задържане под стража". 

В съдебна зала стана ясно, че „изпраните” от дейността на фамилията пари са на стойност 600 хиляди лева. Те продавали стоките менте през 7 сайта, един от които “maratonkime.com”.

Както TrafficNews съобщи, депо натъпкано с ментета на две от най-продаваните спортни марки - "Адидас" и "Найк", бе разбито от пловдивската полиция. В него е открит тайник, в който се влизало през подвижна стена в магазин за обувки и спортни облекла. Тя се е отваряла със специален чип. Оттук фалшификатите са разпределяли към различни градове в страната, като за целта били използвали услугите на спедиторска фирма.

Сред престъпниците имало лице, което отговаряло за склада. След получаване на поръчка, подставени лица изпращали пратките по спедиторска фирма. Парите се привеждали по сметка, а оттам средствата се теглели от физически лица. 

Братята Ябанджъ изпирали парите от схемата, влагайки ги недвижимо имущество. Техни са две от луксозните кооперации на улица „Искра” в Столипиново. Част от незаконно придобитите пари от схемата са бил „наливани” в сватбения дом на улица „Владая”, собственост на Ремзи и Исмаил Ябанджъ. 

 Боливудски лукс в сватбения дом, през който братята Ябанджъ перяли парите от контрабандата

По време на акцията на 22 януари, в склада на булевард „6 септември”, органите на реда са открили 131 кашона с по 25 чифта във всеки или общо 3500 обувки. Обискиран е бил и гараж, собственост на Ремзи в Тракия. Там са открити още 4000 артикулиа – дрехи и обувки. Всички имитиращи световни брандове. По данни на прокуратурата, маратонките се продавали за 40-50 лева.

В съдебна зала стана ясно и как е функционирала схемата на Ябанджъ.

„Складът на бул. „6 септември” е бил нает от близка до фамилията – Фатма Юсуф, чрез фирмата й „Фани2” ООД. Наети били социално слаби лица, които да се подписват в куриерските фирми, че те са продавали стоките и съответно са получавали сумите. За тази си дейност са получавали по 20 лева на ден. При акцията е претърсен автомобила на един от работниците, който е и основен свидетел – Александър Атанасов. В колата са намерени чували, в които имало опаковани маратонки. Те били предназначени за продажба на дребно чрез предаване през два офиса на Еконт – този в Изгрев и на Скобелева майка”, каза в залата прокурор Даниела Стоянова. Тя добави, че по време на разследването, служителите на куриерските фирми доброволно са предали два чувала със стока.

„Атанасов е бил нает от братята Исмаил и Ремзи. Той и Фатма са опаковали стоката. Атанасов е обработвал поръчките от сайтовете, като за това е бил обучен от Ремзи. За поръчката Атанасов е взимал обувките или от гаража на Ремзи или от склада на бул.”6 септември”. Пакетите са пращани от Атанасов през клоновете на Еконт до клиентите. Същото лице е взимало парите от наложените платежи. Парите е предавал на всеки един от семейството”, допълни прокурор Стоянова. Още две лица, социално слаби от Столипиново са били вербувани в схемата. Те са се подписвали срещу наложния платеж, че са продавачи и че получават сумите от продажбите.

Дейността на клана е действал от юни 2018 година до деня на ареста.

„Парите са вкарвани в три банкови сметки на името на Исмаил Ябахджъ – „Сасе1”, „Сасе2” и „Сасе2016”, всички ЕООД. Те са внасяни на каса в различен период от време. Дружествата са регистрирани през 2017 година. Когато на всяка една печалбата достигне до 50 хиляди лева, дейността приключва и парите се наливат в следващата сметка. Средствата се влагат и в сватбен дом, както в движимо и недвижимо имущество. Натрупаните средства с сметките на края на годината са се разпределяли като девиденти”, каза още прокурор Стоянова.

Тя поиска от съда на тримата задържани – Ремзи, Неджати и Сабре Ябанджъ да им бъдат взети най-тежките мерки за неотклонение. По думите й, налице са всички изискуеми от закона предпоставки за „задържане под стража”. От държавното обвинение изтъкнаха, че тримата могат да повияят на свидетелите или да се укрият, както Исмаил.

Не на такова мнение бе защитата на тримата арестувани.

По думите на адвокат Генчо Димов, Ремзи не е участвал с бизнеса на родителите си. Той е бил в лоши отношения с тях заради жена си.

„Съпругата на Ремзи е с тежко психическо заболяване. Не може сама да се грижи за двете деца. Клиентът ми е висшист, не е осъждан и е с добри характеристики. Що се отнася до Неджати Ябаджъ – същия е осъждан, но е реабилитиран. Срещу семейството няма доказателства за извършване на каквито и да са престъпни дейности. Ако са искали да избягат, нямаше два пъти доброволно да се явяват в Икономическа полиция. Обвинението се крепи на внушения и хипотези. Налице е  наказателна репресия. Приложени са счетоводни справки на фирмите, счетоводителят на семейството е разпитван. За всичките суми са плащани данъци. Не е ясно къде и как е осъществена дейността. Липсва реална опасност да се укрият и да извършат друго престъпление”, заяви адвокат Димов. Той официално заяви, че издирваният Исмаил Ябахджъ се намира в Турция, където се лекува детето му.

Другата седмица мъжът сам ще се прибере и ще съдейства на разследващите.

„Клиентката ми доброволно се е явила два пъти в полицията. Тя е с постоянен адрес. В показанията на свидетелите само в едно изречение се появява името й, както и това на мъжа й. Никъде в материалите по делото не става ясно от къде и как се появи тази сума 600 хиляди лева, за която се твърди, че е била „изпрана”. Освен това с имитиращи марки са открити едва 400 чифта маратонки,  а не стотици”, каза в залата адвокат Николай Гунев, който представлява Сабре Ябанджъ.