Върховният касационен съд  потвърди присъдите на мъжете, които нападнаха и обраха сестрата на Кирил Рашков – Марийка Илиева.

Подсъдимите и частният обвинител са обжалвали във ВКС, а прокуратурата е внесла протест срещу съдебния акт на апелативните магистрати.

Престъплението е извършени  на 27 срещу 28 май 2017 година, в село Йоаким Груево. Мъжете влезли с черни маски и ръкавици в дома на 71-годишната родственица на Кирил Рашков. Наблизо, в лек автомобил, ги чакал четвъртият им съучастник.

Крадците взели със себе си електрошокова палка, свински опашки и черно тиксо. Първо набили роднина на пострадалата жена, който спял в една от стаите в къщата. Ударили го в тила с юмруци, вързали му краката със свински опашки и въже и му сложили му тиксо на устата. Последвал и побоят над сестрата на Цар Киро. Тя също била вързана, а удари ѝ били нанасяни с електрошокова палка.

В кутии от шоколадови бонбони и бисквити обирджиите намерили множество златни украшения, между които медальони, синджири, златна корона с голям червен камък по средата и малки камъни около него, гривни, монети, обици, гердани и 40 златни английски лири, всичко на обща стойност малко над 457 000 лева. Взели ги и напуснали дома на сестрата на Цар Киро с колата, където ги чакал съучастникът им, като по пътя се опитали да заличат следите от престъплението. В гориста местност поставили в найлонова торба ръкавиците, маските и тиксото и ги заровили в земята, а телефонните апарати и електрошоковата палка изхвърлили. След като разпределили по равно между себе си златните украшения, се опитали да ги продадат в заложна къща.

Мартин Петров е осъден на 12 години лишаване от свобода. Той трябва да изтърпи отделно и присъда от  1 година 10 месеца и 28 дни лишаване от свобода по предходно осъждане, за което  е бил освободен условно предсрочно.

Александър Кочев е осъден на 9 години лишаване от свобода, а  Йордан Станчев на 7 години лишаване от свобода. Четвъртият подсъдим е оправдан.

Първите трима подсъдими  са осъдени солидарно да заплатят на гражданския ищец Марийка Илиева сума в размер 441 741 лв. за претърпени имуществени вреди, както и  5 000 лева за  неимуществени вреди.

Върховният касационен съд намира, че подадените жалби и протест са неоснователни. Всички обстоятелства по делото са изследвани обективно, всестранно и пълно и въз основа на съвкупната им оценка и първоинстанционния и второинстанционния съд са формулирали вътрешните си убеждения и не са допуснати сочените от страните нарушения.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Разчистване на сметки: Цар Киро поръчал да отвлекат внучетата на мъжа, обвинен в грабежа на сестра муТримата подсъдими поискаха отвод на прокурора Георги Пенев, оплакаха се от натиск и тормоз