Четиримата мъже, обвинени, че са нападнали и обрали сестрата на цар Киро – Марийка Илиева, застанаха пред пловдивският Окръжен съд. Те обаче категорично заявиха, че са били набедени, а причината – кланът Рашкови търсели отмъщение за неуредени сметки.

По време на заседанието адвокатите на обвиняемите Марин Петров, Йордан Станчев, Александър Данев и Александър Кочев, настояха за отвод на съдебния състав и наблюдаващия прокурор по делото Георги Пенев.

Като доводи изтъкнаха, че магистратите може да бъдат повлияни от хората на Цар Киро. Що се отнася до прокурора, един от защитниците – Момчил Иванов заяви, че действията на държавния обвинител не са били законосъобразни. По негово разпореждане обвиняемият Александър Кочев е бил конвоиран от затвора до Криминална полиция. Там бил принуден да потвърди първоначалните си показания, от които се бил отказал.

Обвиняемият също заяви, че върху него има непрекъснат натиск.

„Откакто съм в затвора има натиск срещу мен. Някакъв полицай Тодор ме викна и каза да потвърдя показанията си. Показа ми един лист и каза, че това е заповед на прокурора. Вече не знам кога да казвам истината”, заяви Кочев пред съдиите.

Естествено прокурорът по делото взе отношение по казуса и заяви, че младият мъж е бил викан в Криминална полиция по съвсем различно дело.

„Имахме оперативна информация за това лице, която не е свързана с настоящото дело, а с поведението му в затвора”, заяви Пенев.

За натиск, тормоз и дори клевета, се оплакаха и другите трима подсъдими. Те отричат, че са извършили грабежа над Марийка Илиева и обясниха, че това е разчистване на сметки.

Пред наш репортер адвокатът на един от задържаните мъже – Йордан Станчев разказ, че клиентът му е набеден тенденциозно. Фамилията му е търсена от клана Рашкови за решаване на бизнес проблеми и то зад граница.

Илия Тошев разказа, че и двете семейства били свързани с бизнеси в Испания. Те били незаконни и са свързани с проституция, джебчийство и търговия с коне. Големият син на Станчев бил женен за племенница на Цар Киро и в Испания въртял бизнеса. Той обаче не си плащал на Рашков и това вбесило алкохолния бос.

За да си отмъсти, Цар Киро изпратил свои хора в дома на Йордан Станчев в Павликени, които се опитали да отвлекат двете внучета на мъжа.

„Има образувано и досъдебно производство по случая с отвличането. Освен това целта на това дело е да послужи пред мешерето. Знаете това е ромският съд. И целта е освен да бъде наказан този род, който не се подчинява, да се получи и съответна печалба - под форма на присъда от мешерето”, заяви Тошев.

Той разказа още, че подзащитният му е бил заплашван многократно зад решетките. Другите трима обвиняеми са се занимавали с внос на автомобили и са били свързани помежду си. Единствено Александър Кочев е направил самопризнания, с които уличава останалите.

„Станчев е натопен от Кочев, тъй като клиентът ми не му е върнал 2 хиляди и 500 лева" каза адвокатът.

След кратко съвещание съдът назначи пълна проверка по случая с привикване на Кочев до Криминална полиция. След получаване на документите магистратите ще решат, дали да уважат искането за отвод на прокурор Пенев. По време на заседанието потърпевшата Марийка не бе в залата. Тя бе представлявана от адвокат Росица Драгиева.

„Илиева не е добре здравословно и няма да дойде. За мен е неоснователно искането на защитниците за отвод”, заяви Драгиева.

Окръжният съд в Пловдив отложи делото и насрочи следваща дата, която е в края на месец май.

Както TrafficNews.bg съобщи на 27 срещу 28 май 2017 г. в Йоаким Груево Марин Петров, Александър Кочев  и Александър Данев, влезли в дома на 71-годишната жена. Наблизо, в лек автомобил, ги чакал  Йордан Станчев. Той предварително бил събрал информация от свой познат за живущите в дома и навиците на пострадалата.  

Преди да влязат в къщата, тримата си сложили черни маски и ръкавици, като взели със себе си електрошокова палка, свински опашки и черно тиксо.

Същата вечер,  към 23,30 часа, те прескочили оградата и проникнали в къщата. Първоначално влезли в една от стаите, където спял племеникът на пострадалата жена. Един от обвиняемите го ударил в тила с юмруци, а другият му вързал краката със свински опашки и въже, както и му сложили тиксо на устата. След това влезли в стаята на стопанката, нанесли й побой с юмруци, удряли я с електрошокова палка, вързали краката и ръцете й с тиксо, като през това време я питали къде се намират златото и парите и ровели из шкафовете и гардеробите в къщата. Жената успяла да им каже, че има 300 лева в чантичка, която те намерили и от която взели парите. Малко по-късно обвиняемите сами открили в дома няколко кутии, от шоколадови бонбони и бисквити, в които имало златни накити,  които взели. След това напуснали дома, като прескочили оградата на къщата и се качили в автомобила на Йордан.

Малко след края на Йоаким Груево, в гориста местност, отбили автомобила, поставили в найлонова торба ръкавиците, маските и тиксото и ги заровили в земята. По пътя изхвърлили телефонните апарати и електрошоковата палка. Разпределили златните украшения на четири равни купчини, като всеки от тях взел по една, след което се разпръснали.

По делото е установено, че четиримата обвиняеми са отнели  множество златни медальони с нанизани златни монети, кехлибарени топчета, златни синджири с висулки, с религиозни и други изображения, мъжки златни синджири, златна корона с голям червен камък по средата и малки камъни около него, златни гривни, златни монети, златни обици, златни гердани, 40 златни английски лири и други украшения - на обща стойност 457 352 лева.

Четиримата обвиняеми са с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намират в Затвора в Пловдив.