Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години предизвика тежка катастрофа с три жертви (на 22, 23 и 32 години) край Пловдив, ще лежи в затвора 8 години. Той остава и без шофьорска книжка за срок от 9 години. Това реши днес Пловдивския апелативен съд.

Делото се гледа за трети път от апелативни магистрати след като последното решение бе върнато за ново разглеждане от Върховния касационен съд.

Катастрофата стана на 13 май 2019 година. Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград с влекач с полуремарке, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Тогава тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне аварийни светлини. Впоследствие колата на жертвите БМВ се врязала в 13-метровото ремарке.

Обвинението срещу тираджията е, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Спряха делото за ПТП с три жертви край Пловдив, адвокати депозирали абсурдни жалбиБила подадена молба от починал човек за констатирането му като частен обвинител

Хъмчев има множество нарушения на пътя. На първа инстанция шофьорът напълно призна вината си и делото бе проведено по реда на съкратеното производство. 

Пловдивският окръжен съд го призна за виновен и го осъди на 5 години лишаване от свобода, като го призна за невинен в това, случаят да е особено тежък и го оправда по обвинението в тази му част. В последствие всички страни обжалваха пред Пловдивския апелативен съд, който поради допуснати съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на правото на защита на страните,  отмени изцяло присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Пловдивския окръжен съд.

Ваклин Хъмчев бе осъден отново на пет години лишаване от свобода. Подсъдимият е бил лишен от правото да управлява МПС за срок от пет години и шест месеца. След внесени жалби Пловдивският апелативен съд, измени присъдата, като я намали с една година и стана четири години лишаване от свобода, а срокът на наказанието „лишаване от право да се управлява моторно превозно средство“ също бе намалено на пет години.

В настоящото производство частните обвинители настояваха за 12 години и половина. Основна тема в съдебната зала беше дали случаят е особено тежък. Адвокатите на пострадалите изтъкнаха, че става въпрос за 3 жертви. Допълнително той е предприел маневрата с пълното съзнание, че тя е забранена и много опасна, което го прави безразсъден и изключително опасен водач.

Защитничката на Хъмчев от своя страна изтъкна, че шофьорът не е знаел, че само след няколко километра има кръгово кръстовище, и ако е знаел – нямало да тръгне назад. Той съжалява искрено, а и за 30 години като шофьор има само няколко нарушения, но кой няма", допълни адвокат Светлана Паскалева.

"Много съжалявам за това, което направих", каза Хъмчев в последните си думи, но това не се оказа достатъчно и решението на магистратите бе за нова, по-висока присъда от настоящите.

"Убиец" отекна в съда! Близки на убити момчета при катастрофа край Пловдив прокълнаха виновника

Затвор за Ваклин, убил трима в катастрофа край Пловдив, близките им плашат с протести