Делото срещу Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години предизвика тежка катастрофа с три жертви (на 22, 23 и 32 години) край Пловдив, беше прекратено от Пловдивския апелативен съд, защото адвокати на пострадалите са депозирали жалба от частен обвинител, който до сега не е бил конституиран като такъв в предишните производства. Нещо повече – справка показва, че същият този човек, който фигурира в настоящата жалба е починал още докато делото се е гледало от първа инстанция. Тогава като частни обвинители са конституирани неговите наследници.

Делото се гледа за трети път от пловдивските апелативни магистрати след като последното решение бе върнато за ново разглеждане от Върховния касационен съд.

Катастрофата стана на 13 май 2019 година. Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград с влекач с полуремарке, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Тогава тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне аварийни светлини. Впоследствие колата на жертвите БМВ се врязала в 13-метровото ремарке.

Обвинението срещу тираджията е, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Хъмчев има множество нарушения на пътя. На първа инстанция шофьорът напълно призна вината си и делото бе проведено по реда на съкратеното производство. 

Пловдивският окръжен съд го призна за виновен и го осъди на 5 години лишаване от свобода, като го призна за невинен в това, случаят да е особено тежък и го оправда по обвинението в тази му част. В последствие всички страни обжалваха пред Пловдивския апелативен съд, който поради допуснати съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на правото на защита на страните,  отмени изцяло присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Пловдивския окръжен съд.

Ваклин Хъмчев бе осъден отново на пет години лишаване от свобода. Подсъдимият е бил лишен от правото да управлява МПС за срок от пет години и шест месеца. След внесени жалби Пловдивският апелативен съд, измени присъдата, като я намали с една година и стана четири години лишаване от свобода, а срокът на наказанието „лишаване от право да се управлява моторно превозно средство“ също бе намалено на пет години.

Настоящото дело днес нямаше как да стартира поради сгрешените жалби и съдът отложи процеса за 16 април.

"Убиец" отекна в съда! Близки на убити момчета при катастрофа край Пловдив прокълнаха виновникаВаклин Хъмчев обжалва присъдата си от пет години и четири месеца затвор

Затвор за Ваклин, убил трима в катастрофа край Пловдив, близките им плашат с протестиТова не е справедливо, това е расизъм, заявиха близките на загиналите