Присъда от пет години и четири месеца лишаване от свобода е окончателната присъда на Ваклин Хъмчев, причинил смъртта на трима души при катастрофа край Пловдив. Пловдивският окръжен съд го призна за виновен по обвинението, че на 13 май 2019 година, при управление на влекач с полуремарке, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Ето какви бяха и първите коментари на близките на тримата веднага след като съда с произнезе с присъдата:

Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Затова тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне аварийни светлини. Впоследствие колата на жертвите се врязала в 13-метровото ремарке.

Той ще бъде лишен и от свидетелството си за управление на МПС за срок от 5 години и 6 месеца. 

Близките на загиналите обаче настояват за максимално наказание. 

"Това е расизъм, не е справедливо", бяха първите им коментари. Те се заканиха, че ще организират нови протести, като този, който се проведе пред съдебната палата тази сутрин.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд. 

Бащата на един от убитите при катастрофа край Пловдив: Лъжа внуците, че татко им ще си дойдеМного съжалявам, не съм желал смъртта на никого, бяха последните думи на Ваклин Хъмчев