Турция отказа да ни предаде тираджията от катастрофата с пловдивските музиканти, гледат делото задочно

При инцидента загинаха Николай Николов от група NI.co и Павел Дюлгерски от група „Каталог”

22.01.2024 11:30 5334 0
Турция отказа да ни предаде тираджията от катастрофата с пловдивските музиканти, гледат делото задочно

Делото срещу турския тираджия Мехмет Калисал, в чиито автовоз се вряза автомобилът на музикантите Николай Николов от пловдивската група NI.co и Павел Дюлгерски от група „Каталог” , стартира задочно, без присъствието на обвиняемия в съдебната зала.

В предходните общо три заседания, Пловдивският апелативен съд направи всичко възможно да открие и призове Калисал в родината му Турция, но опитите на съдиите се оказаха безуспешни. Днес стана ясно, че турските съдебни власти са изпратили отговор, в който е записано, че съдебната поръчка не е изпълнена. В писмото от директора на Дирекция правно сътрудничество и европейски въпроси се казва, че молбата на българските съдебни власти би могла да доведе до нарушаване на турското законодателство, и че лицето може да се призове само ако има осъдителна присъда.

Предвид всичките опити да бъде намерен, по искане на държавното обвинение и защитниците на близките на загиналите, делото стартира задочно.

Припомняме, че на 18 май миналата година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора, като магистратите наложиха на турския гражданин наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено във времето с 5 години изпитателен срок. В настоящото дело условната присъда се обжалва от близките на двамата загинали при катастрофа. Те искат ефективно наказание за шофьора на тежкотоварния автомобил.

Осъдиха условно тираджия за катастрофа, причинила смъртта на двама пловдивски музикантиБлизките на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски искат ефективни присъди, делото идва в Пловдивския съд

Пред Пловдивския апелативен съд прокурор Божидара Попова настоя за изменение на първоинстанционната присъда и налагане на ефективно наказание.

Според жалбите на близките на загиналите има ясна несправедливост и целите не могат да бъдат изпълнени при така наложеното наказание. Окръжен съд – Стара Загора е наложил присъда с превес на смекчаващите вината обстоятелства. Взел е предвид чистото съдебно минало, трудовата ангажираност на подсъдимия и условията на съпричиняване на инцидента. Не е взел обаче в предвид това, че той е карал с 50% над допустимата скорост. Не е спазил знака за ограничение 40км./ч и като  професионален шофьор не е съобразил пътя”, каза представителят на държавното обвинение.

Изцяло се солидализираха с нея и адвокатите на частните обвинители – Пламен Бонев и Венцислав Ортакчиев.

Обжалваме единствено размера на наказанието и това да не е условно”, каза Бонев, като поиска от съда ефективна присъда от 6 години.

Според Ортакчиев превишената скорост е била водеща за настъпване на ПТП-то и той също настоя за ефективно наказание.

Според защитника на Мехмет Калисал - адвокат Рамадан Нуретин наказанието е справедливо. Според него пряката причина за ПТП-то е навлизането в насрещното с несъобразена скорост с пътните и метеорологични условия на автомобила на музикантите, тоест е налице съпричиняване. Той поиска от магистратите да се потвърди условната присъда.

Пред съда родителите на загиналия Ники пледираха за 8 години ефективна присъда.

"Щетите са огромни за нашето семейство. Освен, че загубихме сина ми, трагедията отключи онкологично заболяване у съпругата ми и семейството ни е разбито", каза бащата на музиканта Цветан Николов.

Майката на Ники допълни, че ако турският тираджия е спазил разрешената скорост, нямало да бъдат загубени два човешки живота. „Моята цел и моята мисия, след като съм загубила своето дете, е децата на България да не бъдат убивани и шофьорите да правят така, че децата им да се прибират вечер при родителите си. Смятам, че една ефективна присъда ще послужи за генерална превенция", каза Мариела Николова. „Ние загубихме нашата борба, но борбата за децата на България продължава”, допълни след заседанието майката.

Решението на съда ще бъде обявено в законовия едномесечен срок.

Хронология на жестоката катастрофа:

Фаталният сблъсък между колата на музикантите и автовоза стана на 29 юни 2018г. в Прохода на Републиката. При сблъсъка на място загина пловдивчанинът Николай Николов, а три месеца по-късно в болницата издъхна и Павел Дюлгерски. Двамата музиканти са пътували за участие в Русе по време на тежката катастрофа.

Според данни на полицията, шофьорът на леката кола е загубил контрол над превозното средство и се е врязал челно в автовоза, управляван от Мехмет Калисал. 

Турският водач беше арестуван в началото на месец февруари тази година след като беше обявен за общодържавно издирване и до произнасянето на Окръжен съд – Стара Загора беше задържан под стража, а след това мярката му за неотклонение беше променена и той беше освободен. На 18 май миналата година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора, като магистратите наложиха на турския гражданин наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено във времето с 5 години изпитателен срок. От тогава той не е влизал на територията на България.

Почти 5г. след смъртта на Ники от NI.co: Арестуваха тираджията в който се вряза колата ковчег

Турският тираджия, обвинен за смъртта на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски, все още се издирваНа 18 май тази година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора

Изпрати новина