Адвокатът ни намери чак в Силистренско. Каза ни, че ще води дело, а обезщетението ще бъде 120 хиляди лева. Даде ни няколко пъти по 200 лева и други пари не сме видели! Това разказаха двойка роми, които през 2008- година загубили 2 - годишното си внуче, което било прегазено от трактор. 

В последствие с тях се свързал пловдивският адвокат Владимир Елдъров, който обещал да води дело от тяхно име. "Обеща ни много пари, дори джипа си обеща" спомня си Фария Мехмед. Майката и бащата на загиналото дете били абсолютно неграмотни, но въпреки това са подписвали всички документи, които адвокатът им дал. 

Почти същата е историята и на Ана Бодушка от Раковски. Преди няколко години баща й пострадал тежко при катастрофа в Раковски. Семейството нямало намерение да води дело, тъй като виновния шофьор бил техен познат. Владимир Елдъров обаче се свързал с тях и им казал, че ще получат добро обезщетение от застрахователите. Според Бодушка платеното обезщетение било около 35 000 лева, като те са получили само 2 000 от тях. 

Фария и Ана са само две от общо 29-те свидетели по делото срещу пловдивския адвокат Владимир Елдъров. Той е обвинен за това, че е измамил общо 29 свои клиенти със сумата от 676 458 лв. Това е второто обвинение срещу адвокат, който вече бе осъден на 7,5 години за подбудителство към убийство и няколко палежа. Схемата, по която са били измамени клиентите на Владимир Елдъров, бе разкрита в разследване на TrafficNews.bg през 2015 година.  Пострадалите, които днес се събраха в съдебната зала почти  до един бяха бедни, малограмотни роми, загубили свои близки в катастрофи. 

 Делото така и не стартира, тъй като се оказа, че една от пострадалите-Наталия Иванова е починала снощи. Друг от свидетелите пък  не е бил открит на адреса си. Владимир Елдъров бе докаран с белезници в съда, тъй като при произнасяне на присъдата на първа инстанция, той бе арестуван в залата. Адвокатът му Йордан Давчев забрани клиентът му да бъде сниман. 

Заседанието днес свърши буквално за минути. Магистратите насрочиха нова дата в средата на март. Тогава ще се явят роднините на вече починалата свидетелка.

Още по темата:

Само прясна кръв изкушава “гробищните“ адвокати

Смъртта е моят занаят