Пловдивският адвокат Владимир Елдъров и таксиметровият бос Радослав Керанов ще посрещнат тази Коледа в къщи, след като софийският Апелативен съд промени мерките им за неотклонение и ги освободи срещу гаранция от 5 000 лева. На свобода излязоха също Мартин Поптолев и Светлин Спасов. Четиримата имат присъди по обвинения в подбудителство, опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество. 

През септември обаче Върховен Касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу тях. На 21 януари 2019 година пловдивският Апелативен съд потвърди изцяло присъдите, издадени от Окръжен съд. Присъдите, постановени на първа инстанция бяха 7 години и 6 месеца затвор  за Владимир Елдъров, обвинен в подбудителство за опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество и 7 години за  съучастника му Радослав Керанов.  Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов на 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, бе осъден на 4 години.  Валери Бодуров бе обявен за невинен. 

В последствие осъдените и техните защитните са обжалвали присъдите си, като настояват Касационният съд да ги обяви за невинни или да върне делото за второ разглеждане. 10 месеца след като делото е обявено за решаване в публично заседание, Второ наказателно отделение на ВКС с председател Галина Тонева отменя решението на Апелативен съд и връща делото за ново разглеждане на съответната инстанция.

Делото обаче е прехвърлено в софийския Апелативен район, тъй като всички съдебни състави са си направили отвод, посочвайки различни причини. Още при придишното разглеждане на делото  през 2018 г. 11 съдии от Апелативен съд си направиха отвод .Делото бе поето от състав, ръководен от съдия Магдалина Иванова , председател на АС. Сега сценарият се е повторил. 

След насрочването му в софийския Апелативният съд , защитниците на подсъдимите веднага са поискали промянана мерките. Съдът е преценил, че  обоснованото предположение, че са извършители посоченитепрестъпления не е променено, но срокът на задържане е превишен. С тези мотиви те са освободени под гаранция. Делото ще бъде гледано в началото на следващата година. 

11 апелативни съдии са си направили отвод по делото на Владимир ЕлдъровСъдът отказа да освободи от ареста адвоката и съучастниците му