Подбудителство към убийство на адвокат, поръчителство на 4 палежа и едно предупреждение към колега в стил „Кръстника”, предружено с разбита кола. Това са престъпленията, за които пловдивският адвокат Владимир Елдъров в сряда получи 7,6 години затвор. Той е първият пловдивски юрист, който получава толкова тежка ефективна присъда. Макар и тя да не е окончателна, тъй като предстои да мине през още две инстанции, на 25 октомври, след произнасянето на съда Елдъров и съучастниците му бяха отведени с белезници в ареста. След бягството на Братя Галеви и още няколко доста унизителни за съдебната система случая на изчезнали осъдени престъпници,  магистратите рядко рискуват след първото произнасяне да оставят подсъдимите с големи присъди на свобода или с по-леки мерки.

Майката на Владимир Елдъров, която е и негов адвокат, както и другият му защитник Тервел Раев определиха разследването и самата присъда като „поръчкови”, манипулативни” и предупредиха, че един ден много хора ще трябва да се извинят на оклеветения юрист. Дали това ще се случи, бъдещето ще покаже. Но въпросът, който мнозина, включително и близки на Владимир Елдъров си задават, е защо наследникът на една от най- уважаваните адвокатски фамилии в града се оказа зад решетките с обвинения, по-подходящи за мутра с дебело криминално досие?

КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО?

Всъщност „кучето е заровено” в широко разпространените, ненаказуеми, но далеч от всякакви морални и етични норми адвокатски практики. А именно в делата за  обезщетения на пострадали от катастрофи. През последните десет години това се е превърнало в изключително доходен бизнес, а адвокати, за които смъртта се е превърнала в занаят, буквално преследват семействата на загинали и ранени, за да ги привлекат за свои клиенти. Схемата започва да работи веднага след произшествието. В нея са навързани  КАТ-болници-морга-гробищни паркове и посредници. Залозите са големи – обезщетението на едно семейство може да стигне и до милион- затова и всички средства са позволени. Включително и да отидеш да издевателстваш над родители, които току що са погребали сина си или  да предлагаш услугите си на жена, останала вдовица преди часове.

Прийомите да се стигне до близките са най- различни.  Роднините получават „приятелски” съвет от полицай, дознател или лекар, в други случаи им се обажда непознат, „развълнуван” от тяхната трагедия, който е готов да помогне с пари, в трети – роднини им препоръчват „най- добрия адвокат”. Намесват се и различни асоциации, които предлагат да водят „абсолютно безплатно” делата , като обаче на „първо четене” често спестяват информация срещу какъв процент  ще поемат делото за обезщетение срещу застрахователната компания. Пред по-ниско образованите хора дори се използва номера с „държавен адвокат”.  И така стресираните, потъналите в скръб хора, подписват един договор, който в последствие може да им струва много скъпо. Процентите, на които работят адвокатите започват от 20 и могат да стигнат до 70-80. 

И тъй като залозите са много високи, средствата не се подбират. А изкушени от евентуалната печалба, някои от юристите стигат твърде далеч – телефонен тормоз, закани, заплахи.

„Твърдението на прокуратурата за монополното положение на сина ми по отношение на определени дела е подразнило или е достатъчна причина да бъде провалена една професионална кариера” коментира след присъдата адвокат Даниела Елдърова.

РАЗОБЛИЧЕН

Всъщност до 2015 година Владимир Елдъров е един от двамата пловдивски адвокати, които се занимават приоритетно с дела на пострадали при ПТП. Другият е Владимир Мерджанов. Скандалът избухна в през януари 2015 година, когато пловдивчанинът Атанас Пацев, работил като куриер за Елдъров, прави шокиращи разкрития през TrafficNews.bg.  

"Работехме заедно около година. Работата течеше гладко и адвокатът започна да говори за елиминиране на конкуренцията. Каза ми , че има два начина- да ги бием или да им палим колите.  Каза ми , че имало ефект , тъй като е запалил в село Баня БМВ Х5 на куриера на адвокат Мерджанов.  Предложи ми да запаля кола до Трето  районно, на някой, който му дължал 25 000 лева. Закара ме с поршето си до там и ми каза, къде стои колата, май беше шкода.  Аз му казах- лежал съм в затвора и не ми се връща там. След два три дни ми звънна и ми каза да видя във вестника- там имало заглавие за запален автомобил. После ми каза, че ако аз не искам, той си имал хора за всичко” Интервюто е от 25 януари 2015 г. Към този момент все още никой не знае какъв е мащабът на престъпленията.

Няколко дни по-рано Пацев дава интервю за TrafficNews.bg, в което разказа как е уговарял наследници на загинали в катастрофи , да ползват услугите на Елдъров. Срещу тези услуги той получавал 50-100 лева плюс разходите за гориво. Близки на загинали разказаха  как са наели адвоката да ги представлява, но не са получили нито лев обезщетение. В същото време застрахователите са изплатили 160 000 лева на двамата родители на убито момиче  и близо 70 000 лева на майката на катастрофирал мъж.

Няколко дни след тези разкрития адвокат Владимир Елдъров, заедно със съучастниците му – таксиметровия бос Радослав Керанов, шампионът по бокс Мартин Поптолев, Петьо Пенев, Светлин Спасов и Милко Доевски са арестувани. Започва мащабно разследване, в което изпълнителите Поптолев, Спасов, Доевски и Пенев правят пълни самопризнания и разказват за ужасяваща серия от поръчкови престъпления, свързани с юриста. В основата на всяко едно от тях стои отмъщение.

ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ

На 26 октомври 2015 година Елдъров и съучастниците му се изправиха пред съда и делото срещу тях започна. През свидетелската банка минаха жертвите на различните посегателства, а разказите им бяха наситени с подробности и емоции.  

Тихомир и Таня Матеви едва не изгорели живи заедно с 2 – годишната си дъщеричка през октомври 2013 година, когато къщата им в Баня била запалена. Подпалвачите  поляли с бензин  къщата и джипа BMW X5, който се намирал в гаража им. Преди това Матев получил предупреждение по телефона от Елдъров, да внимава, защото знаел къде живее. Тихомир водел клиенти на адвокат Мерджанов.

Мартин Поптолев разказа с подробности за поръчката за палежа. Той и приятелят му Петьо Пенев я изпълнили, но не в напълно. „Хвърлих камък по прозореца, за да събудя хората, защото не искахме да изгорят” разказа Пенев пред съда.  

Самият адвокат Мерджанов, който също е бил потенциална жертва на убийство,  бе доста пестелив в обясненията си.  Юристът каза, че познава обвиняемият Елдъров като колега, но никога не са имали пререкания.  Бил много изненадан, когато разбрал , че се готви неговото убийство.  След разговор с  Радослав Керанов,  адвокатът разбрал , че е обявена награда от 100 000 лева за главата му.  Първоначалният план бил той да бъде застрелян с пистолет, но в последствие било решено да го пребият метални тръби . Трябвало да бъде удрян по главата, където имал клапа за регулиране на вътрешночерепното налягане след преживян инсулт , като условието било раните да бъдат толкова тежки, че той да не оцелее.

Разпитът на един от другите пострадали – Иван Гаригов, намеси в скандалното дело империята „Мултигруп“ и две неразкрити убийства в село Чоба.

 Дългогодишно приятелство свързвало предприемача със семейството на адвоката, двамата с Владимир Елдъров били доста близки. Всичко обаче приключило в момента, в който Елдъров –младши поискал да стане съдружник на Гаригов във фирмата му за дърводобив „Горски свят“. „Отказах му, защото реших, че нищо не разбира от този бизнес и само ще ми пречи. Той обаче прие това доста негативно и скоро след това престанахме да се чуваме. Дължах му 25-30 хиляди лева, които ми бе дал в заем и след като му ги върнах, спряхме да се виждаме и да разговаряме“ разказа Гаригов. Няколко месеца по-късно пламнала колата му „Шкода Октавия“, купена на лизинг, а след това и нов трактор за 250 хиляди лева, паркиран в стопанския двор на село Зелениково.

Защитникът на Елдъров- Йордан Давчев постави под съмнение финансовото състояние на потърпевшия , както и евентуалният поръчител на палежа. Гаригов трябваше да отговоря какви пари е дължал на бизнесмена Ангел Стефанов от „Мултигруп“ и дали ги е върнал. Също така попита Гаригов дали е бил задържан за убийствата в село Чоба преди 16 години. 

Жертви на престъпната група са още двама пловдивски адвокати- Иван Иванов, чийто джип „Нисан Патфайндер” е бил изгорен и Димитър Деков, чиято хонда е била разбита , а  на предната седалка подхвърлена обезглавена кокошка. Поръчката била за котка, н 13- кратният шампион по бокс Поптолев бил суеверен и затова откраднал кокошка от двора на баба си.

Два месеца след първия му старт, делото бе прекратено, тъй като съдията си направи отвод. За да започне отначало на 6 юли 2016 година. Всички свидетели бяха разпитани отново, като промяна в показанията им нямаше.

Адвокатите на Владимир Елдъров и Радослав Керанов бяха категорични, че част от свидетелските показания са лъжа, особено тези на Поптолев, Спасов и Пенев, като ги обвиниха, че са сключили сделка с прокуратурата. Предвид присъдата от 7 години и половина, която Поптолев получи , въпреки съдействието  и самопризнаията си, и да е имало сделка, то тя не е била в него полза.

To be continued!

Съдебната сага далеч не е приключила, защото предстои обжалване както на присъдите, така и на мерките за неотклонение на всички осъдени в процеса. В началото на следващата година вероятно ще започне и второто дело срещу Владимир Елдъров, заведено по жалби на негови клиенти, които неса получили обезщетенията си. По това дело има повдигнато обвинение и за пране на пари.

*Заглавието е на роман на Майкъл Конъли