9.00 часа, неделя, жилище в пловдивския квартал „Смирненски”. Двама непознати мъже звънят на вратата на пловдивчанка и се представят за адвокати, занимаващи се с пътнотранспортни произшествия. Твърдят, че са от някаква асоциация и обясняват, че могат за помогнат на семейството да изкара добри пари от произшествието, при което е пострадала сестрата на жената.  Няколко дни по-рано тя е блъсната от автомобил и е на легло със счупен крак. Пловдивчанката пита от къде въпросните адвокати разполагат с името и адреса й, но не получава задоволителен отговор. Личните данни очевидно не са получени по официален ред. Вероятно, защото такъв няма.

За сметка на това обаче близките на жертви и пострадали при катастрофи са подложени на системен тормоз от т.нар. „гробищни адвокати”. Роднини разказват ужасяващи истории за адвокати, които ги причакват пред моргата, на гробищния парк, пристигат в домовете им часове, след като  са изпратили близък човек.

Годишно в България се разпределят около 200 милиона лева обезщетения, които се изплащат на близки на загинали или на пострадали при пътни произшествия.  Във веригата освен адвокатите, са полицаи и лекари, които подават информация,  т.нар. посредници – хора, наети от адвокатите да откриват близките и да ги агитират да използват услугите на точно определен юрист или кантора.  Уловката обикновено е обещание , че ще делото срещу виновния водач ще се води безплатно. Ако предложението се приеме, на клиентът веднага се дава договор и пълномощно, с които адвокатът е упълномощен да го представлява пред съда, застрахователните компании и банковите институции.  Обезщетенията при травми и смърт на пътя варират между 5 000 и 300 000 лева. В случаите, когато загиналият е млад човек  със семейство, общото обезщетение може да стигне и половин  милион.  В много от случаите клиентът е подписал договор, в който адвокатския хонорар е 35-40 процента от обезщетението, което застрахователя изплаща.  Затова и апетитите са големи.

Пловдивският адвокат Владимир Елдъров ще е първият юрист в България, който ще бъде изправен пред съда по обвинения, свързани със злоупотреба с обезщетения на пострадали при катастрофи. На 2 февруари той ще се яви пред съда , където е насрочено разпоредителното дело.  В началото на 2018 година Окръжна прокуратура Пловдив внесе в съда втори обвинителен акт срещу пловдивския юриста. Той е обвинен за това, че е измамил общо 25 свои клиенти със сумата от 676 458 лв. Това е второто обвинение срещу адвокат, който вече бе осъден на 7,5 години за подбудителство към убийство и няколко палежа. Схемата, по която са били измамени клиентите на Владимир Елдъров, бе разкрита в разследване на TrafficNews.bg през 2015 година. 

На 19-ти ноември 2012 година  пловдивското село Маноле осъмва с вестта за голяма трагедия. 42-годишният Николай Найденов и 16-годишната му приятелка Димитрина загинават при зверска катастрофа на пътя между Рогош и Маноле. Николай бил зад волана на мерцедеса си , Е-класа и пътувал в посока Маноле. Димитрина била на предната седалка. Според заключението на КАТ причината за катастрофата е шофиране с насъобразена с пътните условия скорост. Найденов е изпуснал десен завой и се е забил с мерцедеса в ствола на крайпътен орех.

„Беше минала близо година, когато един мъж дойде при мен и ми предложи работа в някакъв краварник. Аз и приятелят ми бяхме без работа и се съгласих. Мина месец и той се появи отново като каза, че трябва да отидем до Пловдив да подпишем някакви документи. Каза ми да взема смъртния акт на дъщеря ми. Тогава за първи път видях  адвоката. Отидохме при нотариус, там ми показаха някакви документи , а после адвокатът ми хвана пръст , сложи го на индиго и после натисна с него. Аз мога да пиша, но с другата ръка. Не съм неграмотна” разказа за TrafficNews.bg Пенка Ганчева.

По същия сценарий бившият й мъж Стоян Стоянов подписва същите документи. Какви са те- никой не знае. След това никой повече не ги търси. Година по-късно обаче разбират, че ДЗИ е изплатило 80 000 лева за смъртта на Димитрина. Те са приведени в сметката на юриста в Уникредит Булбанк, но почернените родители не са получили нито лев.  „Когато бях при адвоката , той ми даде 2 500 лева, като каза, че това е помощ от държавата” спомня си бащата.

Подобен е сценария и при останалите 25 пострадали, подали жалби срещу Владимир Елдъров.

По делото е установено, че обвиняемият като адвокат, бил упълномощен от  лицата, да ги представлява по застрахователни дела за изплащане на обезщетения за техни пострадали близки при пътно-транспортни произшествия. Застрахователните обезщетения се превеждали по банкова сметка на обвиняемия, като той не предавал на пострадалите цялата сума, а част от нея оставял за себе си.  Сумите, които оставял за себе си, варирали в размер от 700 до  80 000 лева. В един от случаите обвиняемият присвоил изцяло преведеното от застрахователя обезщетение в размер на 80 000 лева.  

Всички ощетени са получили съобщение за разпоредителното дело, където по желание те могат да поискат да бъдат конституирани като граждански ищци. Парадоксът е, че повечето от тях са срещнали сериозни затруднения в опитите си да си наемат адвокат от Пловдив за делото. Получавали са откази с различни мотиви, но повечето юристи признавали, че не искат да се изправят срещу свой колега. Затова се е наложило да търсят адвокати от София. 

Макар, че всички от тях са близки на жертви или пострадали при катастрофи, очевидно в случая ентусиазмът на „специализираните” адвокати, кантори и асоциации се е изчерпал.  В което има резон, тъй като обезщетенията по всички произшествия вече са изплатени. А клиентите са бедни или малограмотни хора. Предстои дълго и трудно дело, чийто неясен край е далеч. От изхода му зависи дали парите от обезщетенията ще се върнат при пострадалите. В бъдеще несигурно време обаче никой не иска да инвестира време и усилия.

Във Висшия адвокатски съвет има създадена специална комисия за проверка на адвокатите, които мамят жертви и роднини на пострадали при катастрофи.  Тя се бори както с порочни практики на техни колеги, така и на организации, които се занимават с такива дела. Засега обаче няма нито един адвокат, чиито права са отнети за подобна дейност.