52-годишният Стефан Грозев е мъжът, който полицията издирва във връзка със схемата за източване на 130 000 лева от НОИ чрез фалшиви болнични. Той е осъществял измама чрез фирмата си "Джи Еф Ти - България", регистрирана в Харманли с 5 000 лева уставен капитал. Според прокуратурата, съучастник в схемата е известният пловдивски ортопед и председател на ортопедична комисия д-р Георги Кръстев. 

На Кръстев е наложена мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 30 000 лева. Грозев на този етап се укрива от полицията. 

Към момента са претърсени 5 адреса, четири от тях са в Пловдив, а един в Пазарджик. Иззета е медицинска документация и моторно превозно средство.

Нанесените щети на НОИ надхвърлят 130 000 лева. Десеттте служители на фирма "Джи Еф Ти - България" са получили 76 000 лева, а самият управител - 54 000 лева. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество.

"Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите от от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София", обясни наблюдаващият прокурор.

До преди назначаването в тази фирма, работниците са били на миниминална заплата в други дружества. След като са били назначени в тази фирма, са били осигурявани на максималният праг, като и болничните, които са взимали са били високи. Те не са получавали почти никакъв доход през цялото това време, вземали са малки суми на ръка. Тепърва ще се изяснява колко точно, уточниха от прокуратурата.  Дейността на фирмата е била търговия с всичко разрешено от закона.

Обвиняемият има и втора регистрирана фирма - "Бахи 1991", с 50 000 лева уставен капитал. 

Репортер на TrafficNews опита да открие д-р Кръстев на едно от работните му места - кабинетът му в ДКЦ 1. Той обаче е заключен, а по график лекарът не е на работа. 

Колегите му коментират, че е изключителен специалист, не връщал никой, оставал последен в поликлиниката. Преди години се разшумяло за болничните, но нищо не последвало. Не считат, че е виновен.

Един от най- известните пловдивски лекари е обвиненият за източване на НОИОртопедът Георги Кръстев е докторът, който според прокуратурата е издал десетки фалшиви болнични