Известният пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев е лекарят, обвинен в участие в схема за източване на НОИ, научи TrafficNews. 

Пловдивски лекар и собственик на фирма, източили крупна сума от Националния осигурителен институт с фалшиви болнични, са разкрити  при операция на полицията в Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева. 

Единият от обвиняемите, е регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването на тази фирма е да се използват служители за източване на НОИ. Назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се срещнал с лекар от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска  комисия. В последствие той започнал да издава болнични, въпреки че нито един  един от служителите не е бил болен.

Георги Кръстев е един от най-известните пловдивски ортопеди. Започва работа в Работническата болница в Мадан, след това се мести във ВМИ-Пловдив. Две години е директор на пловдивската Окръжна болница, а след това в продължение на 12 години ръководи ДКЦ-1 в Пловдив. Освобождаването  му през 2012 година бе съпроводено с протести в негова защита. 

Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, беше председател на Регионалната колегия два мандата.В момента е секретар на Български лекарски съюз - Пловдив. 

Два пъти се е явявал на избори - през 2007 г. е кандидат за общински съветник с листата на ЗНС, а през 2009-а бе мажоритарен кандидат за депутат от РЗС в Смолян. През 2013 година е водач на листата на СДС на парламентарните избори. 

Два пъти е награждаван като Лекар на годината. Последният път през 2018 г. за утвръждаването на авторитета на съсловната организация. 

TrafficNews потърси за коментар д-р Кръстев, но той не отговаря на мобилния си телефон.