Пловдивският районен съд  намали тройно гаранцията на пловдивският ортопед д-р Георги Кръстев. Това се е случило на закрито заседание , в което съдът отменя наложената от прокуратурата  гаранция в размер на 30 000 лева и налага гаранция от 10 000 л.

Тя трябва да бъде внесена в 10-дневен срок считано от 25август 2020 г.

Съдът намери, че този размер в максимална степен би обслужил целите на мерките за неотклонение, без същевременно прекомерно и непропорционално да се засягат правата на обвиняемото лице.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Д-р Кръстев е привлечен като обвиняем за осъществени умишлени престъпления от общ характер -  по чл.212, ал.4, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК и по чл.311, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК. Престъпленията, за които е ангажирана наказателната отговорност са във връзка с работата му, от която се иска временно отстраняване от длъжност. Според обвинението той е помогнал на собственик на фирма да  източи крупна сума от Националния осигурителен институт с фалшиви болнични.  За 1 година са извадени 117 болнични. 52-годишният Стефан Грозев е авторът на схемата за източване на 130 000 лева от НОИ чрез фалшиви болнични. Той е осъществял измама чрез фирмата си "Джи Еф Ти - България", регистрирана в Харманли с 5 000 лева уставен капитал.

Д-р Кръстев  заявяви, че ще съдейства на органите на разследването.

„Много трудно се доказва невинност, но това не е невъзможно, и ще съдействам на институциите за това нещо”, каза Кръстев.