Съдебната сага на братовчедките Вида Колева /45г./ и Атанаска Георгиева /25г./ и съучастникът им Стоян Петров официално приключи. Преди минути тримата подсъдими бяха признати за виновни и се сдобиха с присъди. Съдебния състав на Пловдивския окръжен съд с председател Веселина Семкова определи по едно общо най-тежко наказание за тримата на база повдигнатити по няколко обвинения.

Атанаска Георгиева получи общо 12 г. затвор при първоначален строг режим, глоба от 7000 лева и конфискация на половината и имущество, а именно 1/2 от лек автомобил.

Вида Колева пък ще лежи в затвора 11 години, като присъдата ще бъде изтърпяна при първоначален строг режим. Тя също трябва да заплати глоба в размер на 6000 лева и ще се раздели с половината си имущество. Тя има на свое име лек автомобил и имот с къща в село Зелениково.

Съучастникът им Стоян Петров получи общо 7 години затвор при първоначален строг режим и трябва да заплати глоба в размер на 5000 лева.

Двете братовчедки Атанаска и Вида трябва да заплатят и 3757 лева обезщетение на пострадалия Стоян Минчев, а тримата подсъдими да покрият разноските по делото в общ размер на 2000 лева.

Според обвинителния акт Атанаска е причинила имотна вреда на „жертвите” си в размер на над 130 000 лева, а Вида за около 120 000 лева. В схемата участвал и Стоян Петров, който към момента изтърпява наказание в затвора за предишно осъждане.

Двете жени бяха задържани през февруари миналата година, като първоначално им бяха повдигнати обвинения от Районна прокуратура - Пловдив, но в последствие, след събиране на данни за още престъпления, делото беше прехвърлено на Окръжна прокуратура, където на измамничките бяха повдигнати още обвинения. Самите те отричат да са замесени в схема и твърдят, че делото срещу тях е нагласено.

Братовчедките измамнички от „Болшой театър” давали показания под натиск, прехвърлиха вината на полицайПо делото предстои да бъде разпитан таен свидетел

По делото е изяснено, че таргет групата на схемаджийките били самотноживеещи възрастни хора и такива в неравностойно положение. Една от техните жертви е бил 66-годишния тогава Стоян Минчев от село Белозем. Той живеел сам в къщата си, когато бил посетен от двете жени. В последствие пенсионерът влязъл в по-близки интимни отношения с Атанаска. Тя започнала да му се оплаква, че живее изключително бедно, че мъжът ѝ я е напуснал, а трябва да се грижи за децата си. Наивният мъж ѝ дал 3 000 лева назаем, като определил в какъв срок да му бъдат върнати парите. Това обаче не се случило и тогава жената му обещала вместо да му върне парите, нейни роднини да ремонтират покрива и улуците на селската му къща. Няколко дни по-късно в дома му се изсипали една кола роми, които започнали да човъркат нещо по покрива. 

След това заявили, че ремонтът е готов и му поискали голяма сума пари. Започнали да го заплашват и изнудват. Човекът дал всичките си спестявания, но те се оказали недостатъчни да покрият "задълженията му". Започнали да го водят по банки и фирми за бързи кредити, където го накарали да изтегли десетки кредити. След това го заплашили с ЧСИ и го накарали пред нотариус да прехвърли на жените част от собствеността си върху няколко земеделски парцела. 

Пред съда потърпевшият Стоян Минчев разказа, че е теглил кредити от много места и в момента изплаща 6 заема. Взимал е и техника на кредит, която е давал на измамниците, а сумата само от заемите възлиза на над 13 000 лева. Минчев е бил заплашван, като в последствие издал пълномощно на Атанаска Георгиева за земите и къщата си, „за да не ги загуби”. В основата на измамата стои и любовен четириъгълник между пострадалия и тримата подсъдими.

Измаменият в аферата „секс, улуци и бързи кредити”: Взеха ми всичко, дори това, което нямахВсичко започнало от случайно запознанство на гарата и стигнало до десетки кредити и прехвърляне на имоти

Днес в съдебната зала прокурор Анна Викова предостави нови доказателства по друго досъдебно производство срещу Атанаска и Вида, където братовчедките са привлечени като обвиняеми за пране на пари. Адвокат Йордан Давчев на свой ред поиска отвод на съдията, защото за да се приемат доказателства от друго дело е извън съдебната практика, но желанието му не беше уважено.

В пледоариите си представителят на държавното обвинение поиска за жените наказания малко над средните предвидени от закона, заради чистото им съдебно минало, а именно едно общо най-тежко от 8г. и глобата 7000 лв. за Атанаска и 8г., глоба 7000 лв и конфискация на 1/2 от имота и къщата в село Зелениково за Вида. За Стоян Петров, който има по-малко участие, но е осъждан, от прокуратурата пледираха за общо най-тежко наказание 5г. затвор и глоба в размер на 4000лв.

Самите обвиняеми и защитниците им пожелаха подсъдимите да бъдат признати за невинни. Според адвокат Живко Чепишев и Йордан Давчев престъпленията не са безспорно и категорично доказани. Те смятат, че Минчев свободно и доброволно се е разпоредил със своето имущество и не е на лице принуда и изнудване.

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовен триъгълник в основата на измамитеДелото днес отново премина с множество драматични сцени, смяна на настроение, сълзи и крясъци

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовният триъгълник е на път да стане четириъгълникБратовчедките твърдят, че делото срещу тях било нагласено

Преживях и преминах през голяма обида и клевета. Аз не съм извършила това престъпление и каквото и да е друго през живота си. Органите на МВР ме превърнаха в престъпник и лош човек. Стоян се възползва от моята наивност и доверие. Той се съвкупи с мен и се възползва. Всичко се случи по негово доброволно желание с мисълта да живеем заедно и аз да се грижа за него в старините му. Никога не съм го заплашила или принудила. Никога не съм се занимавала с никакви престъпления. Той не се е обадил на полицията, защото всичко беше по негово желание. Докато беше с мен беше жизнен, весел и засмян и ходеше на работа, а сега е съсипан. Болна съм, не издържам и искам да се лекувам. Вече повече от година съм задържана под стража и децата ми също страдат”, обясни пред магистратите Вида Колева.  

Желая да кажа, че всичко беше доброволно, по желание и не е имало измама и принуда. Той е общувал с нас година и половина. Докато мъжа ми е бил вън с мен отношенията ни бяха приятелски. След това всичко интимно е било доброволно. Аз се поддадох и не мога да кажа пред съда, какво ми причини. Не се признавам за виновна, обвинителния акт е просто една лоша история в която са ни включили”, допълни през сълзи Атанаска Георгиева.

И тримата в последните си думи казаха, че искат да бъдат оправдани.

Решението на съда не е окончателно и присъдите подлежат на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

"Болшой театър" в съда: Ромка, изнудвала пенсионери, с драматични изпълненияМагистратите оставиха Атанаска в ареста, а мярката на Вида ще се гледа през ноември

Братовчедките от пловдивския „Болшой театър”: Никой не сме измамили, всичко си беше по любовДвете жени са с повдигнати обвинения за измами и изнудване в съучастие със Стоян Петров

Секс, улуци и бързи кредити! Тези ромки ловят самотни пенсионери, вземат им имотитеПолицията разкри ромска банда обрала пенсионер в Пловдивско, докарали го до инсулт