Братовчедките измамнички от „Болшой театър” давали показания под натиск, прехвърлиха вината на полицай

По делото предстои да бъде разпитан таен свидетел

03.04.2024 21:30 16078 0
Братовчедките измамнички от „Болшой театър” давали показания под натиск, прехвърлиха вината на полицай

Братовчедките Вида Колева /45г./ и Атанаска Георгиева /25г./, подсъдими че са завличали пенсионери с огромни суми пари и са ги изнудвали, прехвърлиха вината на полицай. Двете твърдят, че обясненията им са вземани под натиск и били принудени.

В показанията си от досъдебното производство по-младата жена многократно е казала, че не е запозната с половината схеми, които братовчедка и е въртяла и не е участвала в тях. В съдебната зала тя се отрече от показанията, дадени в хода на досъдебното производство и даде нови обяснения.

„Не искам да влизам в грях срещу моята братовчедка и близките ми”, каза пред съда Атанаска.

Според обвинителния акт тя е причинила имотна вреда на „жертвите” си в размер на над 130 000 лева, а Вида за около 120 000 лева. В схемата участвал и Стоян Петров, който към момента изтърпява наказание в затвора за предишно осъждане.

Припомняме, че двете жени бяха задържани през февруари миналата година, като първоначално им бяха повдигнати обвинения от Районна прокуратура - Пловдив, но в последствие, след събиране на данни за още престъпления, делото беше прехвърлено на Окръжна прокуратура, където на измамничките бяха повдигнати още обвинения. Самите те отричат да са замесени в схема и твърдят, че делото срещу тях е нагласено.

Днес в съдебната зала беше разпитана още една възрастна жена, станала жертва на измама от братовчедките – завлекли я с 600 лева за да и намерят квартира и я принудили да взема 2 телефона на лизинг от мобилен оператор.

„Запознах се с тия двете приятелки и те обещаха да ми намират квартира. Дойде Атанаска при мен да пие чай и ми каза, че щяла да ми намери квартира, но искаше 600 лева. Имах в банкомата 700 и ги изтеглих и ѝ ги дадох. След малко от някъде се появи и другата и намериха такси да ме закарат в някакво село, където човекът давал апартамент на някакви хора, дето живеят в друга държава. Дадох и 100лв за такси”, разказа пред магистратите 74-годишната  Фидана Ковачева.

„После ме закараха обратно до Централна гара, че ми беше лошо и повече не съм ги видяла. Преди това ме заведоха до банка да тегля пари, но не успях, защото телковото ми решение не беше в мен”, допълни пенсионерката.

От разказа и стана ясно, че братовчедките я водили и в „Кауфланд” и подписвала нещо, било за телефон на лизинг. Възрастна жена твърди, че не е знаела какво е подписала, мислила, че е нещо за квартирата.

„Те са големи мошеници, заведоха ме у тях и аз като видях каква мизерия е и ме хвана страх. после ми звъняха, ама аз не вдигах, за да не ме излъжат”, каза още Фидана.

Атанаска на свой ред твърди, че дала капаро за квартирата, но после пенсионерката отказала и капарото изгоряло. Двете с Вида Колева ѝ звъняли многократно, но възрастна жена отказвала разговорите.

„Виждате, от доброто се превръща в зло”, започна Атанаска своя разказ пред магистратите.

Тя говори за интимните си преживявания с пострадалия Стоян Минчев, докато била разделена с другия подсъдим Стоян Петров. Твърди, че е била жертва на изнудване и всичките пари, които е взимала от пенсионерите били доброволно и съзнателно давани.

Измаменият в аферата „секс, улуци и бързи кредити”: Взеха ми всичко, дори това, което нямахВсичко започнало от случайно запознанство на гарата и стигнало до десетки кредити и прехвърляне на имоти

„Когато се запознахме с господин Стоян Минчев вече бяхме разделена със Стоян Петров. Минчев ни видя на китайски ресторант и дойде при нас, искаше да почерпи децата ми”, разказа Атанаска.

 Така се запознали и после мъжът ѝ споделил, че живее в Белозем. Тя му казала, че живее на квартира и той я уверил, че може да разчита на него ако има нужда от помощ.

„Той винаги ми звънеше след работа и ме канше по ресторанти. Тъй като нямах мъж до себе си приемах”, допълни подсъдимата. После му искала пари, защото закъсала с наема за квартирата. Минчев и дал 400 лева и тя му казала, че няма от къде да му ги върне, но той и отвърнал, че няма да ги търси. По думите на Атанаска били приятели. После се срещнала с бившия ѝ мъж и тогава се появил и Минчев и попитал какъв е този мъж, ядосал се и си поискал парите. Тогава Стоян казал, че довършва ремонт на някакъв обект и Минчев поискал частичен ремонт на къщата му - да си сложи нови улуци. Стоян купил материали с негови пари, за да започне ремонта. Минчев останал много доволен от ремонта и казал, че ще ги потърси, за да им плати. Ремонта бил 600лв и се издължили, твърди Атанаска.

После казва, че не е ходила в къщата. В последствие Стоян влезнал в затвора и Минчев започнал пак да я търси и започнал да я печели с  „подъръци”. Атанаска твърди, че Минчев я заплашвал и я викал, иначе щях да разкаже за тяхната интимност.

„Той ме направи своя длъжница като ми даваше пари. Искаше да бъде с мен”, каза Атанаска. Подсъдимата твърди, че Минчев и давал всичко доброволно и по негово желание. После като се запознал с Вида спрял да я търси.

Относно телефоните на изплащане на името на Фидана Ковачева, Атанаска разказа, че малкото дете на Вида казало „лелче, ще ми купиш ли един телефон”. Братовчедките я закарали и тя взела два телефона – по един за децата на двете. По доброволен начин ги е взела, твърди Атанаска.

В показанията си другата подсъдима Вида е говорила, че Стоян ѝ давал пари защото били приятели. Той сам ѝ предложил да ѝ прехвърли къщата, за да ѝ се извини, че я опипвал и ѝ налетял веднъж. Това обаче нямало значение, защото всичко било „нагодено” от същия полицай Георги Иванов, който Атанаска твърди, че я бил притискал.

„Аз не съм виновна, имам достатъчно доказателства”, заяви категорично Вида Колева. „Всичко беше доброволно. След като получих пари от децата си не исках да ги похарча. Аз си търсех да си купя земеделска земя, за да започна работа. Не искам да говоря повече, не издържам в затвора, болна съм. Не пожелавам на никоя майка това. Бог да пази нашата България”, завърши Колева.

По делото остава да бъде разпитан таен свидетел, след което Вида, Атанаска и Стоян ще чуят решението на съда.

TrafficNews следи случая още от задържането на двете жени и ще продължи да разкрива всички факти и обстоятелства по делото:

Съдебният „Болшой театър” в Пловдив: Любовен триъгълник в основата на измамите

Театърът на измамничките продължава: Едната се отказа от защитата си, другата се жалва от дискриминация

Секс, улуци и бързи кредити! Тези ромки ловят самотни пенсионери, вземат им имотите

Въпреки сълзите: Ромките, изнудвали пенсионери, остават зад решетките

Съдът не пожали ромките, изнудвали пенсионери, остави ги отново зад решетките

Изпрати новина